Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na nekadašnjim minskim poljima niču masline i loze

Autor: Velimir Brkić

01.08.2013. 22:00
Na nekadašnjim minskim poljima niču masline i loze

Foto: Velimir BRKIĆ



U povodu oslobodilačke vojnoredarstvene akcije Oluje, najveće operacije Hrvatske vojske i jednog od simbola Domovinskog rata, Novigrad slavi svoj jubilarni dan, 20-godišnjicu utemeljenja. Prisjeća se poginulih hrvatskih vitezova, održavaju se kulturno umjetničke, zabavne i sportske manifestacija.
Središnji događaj bila je svečana sjednica Općinskoga vijeća uz dodjelu nagrada ovogodišnjim laureatima. Sjednica je održana na kraju Škalina, jedinstvenog kamenog stubišta na Sredozemlju, u rustikalnom prostoru Zavičajnog muzeja.
– Dan općine je vrijeme kada se sjećamo ostvarenog u proteklom razdoblju, ali i kada iznosimo planove za buduće razdoblje, rekao je uvodno načelnik Joso Klapan.
Nakon Oluje i povratka na rodnu grudu općinske žitelje je dočekala pustoš, osim obiteljskih i privrednih objekata uništeni su maslinici, vinogradi, stoljetni nasadi višanja i badema. Novigrad, Pridraga i Paljuv u potpunosti su bili minirani.
– Nakon Domovinskog rata razminirano je oko pet kilometara četvornih minski sumnjivog prostora te potrošeno 55 milijuna kuna, za razminiranje je ostalo još 20 posto minski sumnjivog prostora. Zahvaljujući projektima razminiranja posađene su nove sadnice maslina, vinove loze, višanja i drugih voćaka, naglasio je novigradski načelnik Klapan.
Nagrade za životno djelo Općine Novigrad dodijeljene su 80-godišnjoj pučkoj pjesnikinji iz Pridrage, baki Danici Batur koja je još uvijek aktivni član pridraškog umjetničkog kruga, te Nikoli Narančiću, članu DVD-a i bivšem predsjedniku društva, sportskom izvjestitelju i nogometnom delegatu iz Novigrada.