Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska policija još nikog nije kaznila, ima pametnijeg posla

01.08.2016. 22:00
Zadarska policija još nikog nije kaznila, ima pametnijeg posla


Ukoliko ne zatvorite prozore na svom vozilu, prilikom izlaska iz njega, to vas može koštati 300 kuna kazne. Tu kaznu propisuje članak 88. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a on u cjelini poručuje kako je vozač prije nego napusti vozilo dužan poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta ili da ga neovlaštene osobe stave u pokret (isključiti rad motora, zatvoriti prozore, zaključati vozilo, uzeti ključeve sa sobom i sl.). Novčana kazna propisana za ovaj prekršaj je tristo kuna.
Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan kazuje kako je očita svrha tog članka zakona povećati sigurnost na cestama, u smislu zaštite vozila i vozača, kao i drugih sudionika u prometu.
– Zna se dogoditi, kao što je bio slučaj u Tkonu, da vozilo padne u more jer ga vozač nije zakočio. No, cilj je spriječiti prometne nesreće, a ne kažnjavati vozača radi otvorenog prozora i puniti proračun, poručio je Žodan, te dodao kako PU zadarska do sad nije zabilježila slučaj da je kažnjen vozač isključivo zbog otvorenog prozora na automobilu.
– Ipak, lani su zabilježena dva prekršaja iz članka 88. Ove godine bila su tri prekršaja iz tog članka, a odnosili su se na neosigurana vozila koja su se sama pokretala te tako izazvala prometnu nesreću. No, kazne su pisane isključivo u tim slučajevima, pa se tako može reći kako djelatnici u PU zadarskoj i ostalim policijama koje pišu prometne prekršaje imaju ‘pametnijeg posla’. To znači da se koncentriramo na najteže prekršaje kojima se ugrožava sigurnost prometa, poručio je Žodan.
U šest mjeseci ove godine zbog različitih prekršaja iz prometa poduzeto je ukupno 13.967 represivnih mjera. Od njih je gotovo 4.800 bilo usmjereno na najteže prekršaje, a to su vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisna brzina, vožnja bez vožačke dozvole te nepropisna pretjecanja i vožnja neosiguranih vozila, istaknuo je glasnogovornik PU Zadarske.