Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog dopuna i izmjena UPU “Maraska park” prijete tužbom Sudu u Strasbourgu

01.08.2016. 22:00
Zbog dopuna i izmjena UPU “Maraska park” prijete tužbom Sudu u Strasbourgu


Zadarski list u posjedu je predstavke koju su stanari zgrade u Krležinoj uputili gradonačelniku Božidaru Kalmeti i predsjedniku Gradskog vijeća Živku Kolegi
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta danas će u jutarnjim satima primiti predstavnike suvlasnika zgrade u Ulici Miroslava Krleže br. 1A-G. Tema razgovora bit će Predstavka/pritužba na usvajanje detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija “Maraska park” – izmjene i dopune koju su jučer dostavili gradonačelniku Kalmeti te predsjedniku Gradskog vijeća Živku Kolegi. Kopiju njihove predstavke dobio je i Zadarski list, a koju ovdje u cijelosti prenosimo.
Poštovani,
I. Suvlasnici smo stambeno poslovne zgrade s ukupno 80 stambenih i poslovnih jedinica u etažnom vlasništvu, sagrađenih na kat. čes. zem. 3508/2, kat. čes. zem. 3508/5 i kat. čes., zem. 3508/12 sve k.o. Zadar, broj ZK uloška: 12925, ukupne površine 6730 m2 u naravi stambeno – poslovna zgrada, dvorište, garaža i industrijsko dvorište u Ulici Miroslava Krleže br. 1A-G u Zadru.
Ova zgrada sagrađena je na temelju građevinske dozvole Općinskog sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo, stambene i komunalne poslove Općine Zadar, broj: Up 1-09-865/1977 godine od 04.10.1977 godine i dr.
Krše im se prava
S južne strane zgrade prvobitno je izgrađen veći zajednički garažni prostor za potrebe svih stanara, ali je taj garažni prostor potpuno izgorio u velikom požaru 1986. godine, te sada više ne postoji, kao takav, već je na tom mjestu sagrađeno samo desetak privatnih garaža. Suvlasnici stambeno-poslovne zgrade svoje automobile parkiraju na nogostupu sa sjeverne strane, te zajedničkom, a nedostatnom parkirališnom prostoru sa zapadne strane zgrade koja neposredno graniči sa čes. zem. 3508/13, čes. zem. 3509/2 i čes. zem. 3496/36 sve k.o. Zadar, koje katastarske čestice zemlje su sada obuhvaćene detaljnim planom uređenja zone parka i centralnih funkcija “Maraska park” -izmjene i dopune, a koji detaljni plan je pred konačnim usvajanjem od strane Gradskog vijeća Grada Zadra i to dana 04. kolovoza 2016. godine.
II. Stanari ove zgrade, tek su nedavno saznali iz tiskovnih medija za detaljan plan uređenja zone parka i centralnih funkcija “Maraska park” Zadar, te smo uvidom u taj detaljan plan shvatili kako se na vrlo grub, nezakonit i protuustavan način krše naša stečena prava koja postoje već gotovo 40 godina i to kako slijedi:
1. Od matične čest. zemlje 3528/2 k.o. Zadar, površine 6594m2, na kojoj je sagrađena čitava zgrada, otkinuto je i izdvojeno 293m2 površine u krajnjem sjeverozapadnom dijelu i pripojeno zoni parka i centralnih funkcija “Maraska park” Zadar i to prema kazalu pod 1.a – javne pješačke i zelene površine.
Međutim, upravo na tom mjestu nalazi se podzemni spremnik tekućeg goriva – rezervoar za lož ulje kapaciteta 50 (pedeset tona) sa svim pripadajućim instalacijama i ne može ga se bilo gdje izmještati niti za tim ima potrebe.
Ova zgrada ima ugrađen sustav opskrbe toplinskom energijom -zajednički sustav centralnog grijanja i tople vode, a što sve skupa uredno funkcionira već gotovo 40 godina.
Preizgrađenost
2. Preko čest.zem. 3509/2 k.o. Zadar planirana je javna prometna površina veličine od 1348 m2 koja se dalje nastavlja prema istoku na čest. zemlje 3508/2, dakle opet na mat. čest. zemlje na kojoj je sagrađena naša zgrada te na Ulicu Miroslava Krleže. Takvim prostorno planskim rješenjem oduzima se znatni dio sadašnjeg parkirališnog prostora zgrade, a što je sve jasno vidljivo iz kazala plana pod rednim brojem 2. Spoj s ulicom Miroslava Krležom trebali ste planirati preko i uz istočni rub čest. zemlje 3496/34 k.o. Zadar u ime i za račun vlasnika i investitora, a ne na teret stanara i suvlasnika poslovnih prostora naše zgrade.
3. čest. zemlje 3508/5 i čest. zemlje 3508/12 u površini od 128 m2 a koje nekretnine se nalaze na jugozapadnom dijelu zgrade, te sada u naravi predstavljaju zajednički parkirališni prostor, a prema građevinskoj i uporabnoj dozvoli ove zgrade pripadaju ovoj zgradi, te su u njenoj funkciji, sada se prema kazalu pod rednim brojem 3.b. otkidaju od naše zgrade i pripajaju u granice obuhvata DPU-a.
4. Suvlasnici ove zgrade postavljaju pitanje i traže jasan i detaljan odgovor odgovornih osoba Grada Zadra zašto pogoduju stranim investitorima, te trajno devastiraju i uništavaju jedan od najatraktivnijih dijelova grada Zadra i to tako da je svakom laiku jasno kako se radi o preizgrađenosti (više od 300 stambenih jedinica) ili preko 42% od ukupne površine, a prema zakonu je dozvoljeno samo do 30%, te o prevelikoj katnosti na dijelu DPU-a pod rednim brojem 5. kazala detaljnog plana i to: Po + P+ 4 + PK. Na tom dijelu nikada nije postojao bilo kakav objekt s 5 katova, te se nama kao suvlasnicima zgrade na taj način potpuno zatvara i onemogućuje pogled na jugozapadnu stranu i Poluotok grada Zadra.
Spremni do Strasbourga
III. Zbog svega do sada navedenog i obrazloženog suvlasnici stambeno-poslovne zgrade, ukupno 80 (suvlasnika) s preko 300 stanara, upozoravaju gore naslovljene odgovorne osobe Grada Zadra kako detaljnim planom uređenja zone parka i centralnih funkcija “Maraska parka” Zadar vrlo grubo krše Ustav Republike Hrvatske (“Narodne novine” br. 41/01, 55/01, 76/10) i to članak 49.st. 4., prema kojemu: “Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom”. Isto tako prekršena su i naša ustavna prava iz članka 48.st.l. Ustava RH, prema kojemu: “Jamči se pravo vlasništva”. Grad Zadar vrlo grubo je prekršio niz zakonskih odredbi iz Zakona o prostornom uređenju i dr. Stečena prava suvlasnika ove zgrade koja postoji već gotovo 40 godina i koja sva prava su izvorno stečena na Ustavu RH i zakonskim osnovama koja nitko nema pravo smanjivati niti ukidati, pa ni aktualne vlasti Grada Zadra. Zato Vam predlažemo da obustavite do daljnjega, donošenje detaljnog plana uređenje zone parka i centralnih funkcija “Maraska park” Zadar i uvažite naše primjedbe, te postupite po zakonu. Protivno tome, mi suvlasnici zgrade u Ul. Miroslava Krleže 1 A-G poduzet ćemo sve zakonom dopuštene mjere uključujući i tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, zbog kršenja Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe i dodatnih protokola.
IV. Ova predstavka / pritužba podnosi se sukladno članku 46. Ustava Republike Hrvatske prema kojemu: “Svatko ima pravo slati predstavke i pritužbe, davati prijedloge državnim i drugim javnim tijelima i dobiti na njih odgovor.”
S poštovanjem,
Predstavnici suvlasnika:
Želimir Ćoza, dr. Renata Bek, Šime Medić, Slavko Lordanić, Mislav Vulić, Branko Dunić, Dragan Novaković