Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Komunističke hijene” Ante Matijevića

01.09.2010. 22:00
“Komunističke hijene” Ante Matijevića


Upravo je svjetlo dana ugledala dugo najavljivana knjiga poljičkog povjesničara, istraživača, hrvatskog proljećara te dragovoljca i sudionika Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine Ante Matijevića. Knjiga nosi naziv “Komunističke hijene”, tiskana je na 219 stranica, putem kojih autor riječju, slikom, istinitim govorima živih svjedoka te drugim dokumentima, svjedoči o stradanju hrvatskog naroda od strane partizana i komunista te njihovih pomagača za vrijeme Drugog svjetskog rata na širem ninskom području.
Knjiga je tiskana uz grafičku pripremu u zadarskoj tvrtci ¨Eikon d.o.o.¨ u tiskari ¨Media Print-tiskara Hrastić¨ u Zagrebu. Njezino izlaženje pored dvojice nakladnika Udruge ‘Hrvatski domobran’ iz Zagreba te Udruge ‘Hrvatski domobran-ogranak Zadar’ kojoj je na čelu predsjednik i pukovnik hrvatske vojske Marinko Radas, financijski su još poduprli Zadarska županija i općina Vrsi.
Pored uvoda kojeg je napisao sam autor ovo prvo dokumentarno djelo, a još je u planu autora i nakladnika objaviti dvije slične knjige u obliku nastavka, obrađuje spomenutu tematiku vezanu za grad Nin te okolna mjesta Ninski Stanove, Privku, Vrsi, Poljica, Briševo, Ninski Dračevac, Murvicu, Visočane kao i zloglasnu jamu golubinku pored Vrsi u koju je po tvrdnji autora za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća umoreno i bačeno preko 300 nevinih žrtava i hrvatskih rodoljuba iz Vrsi te okolnih mjesta.
– Knjiga sama zamišljena je kao trilogija. Već posjedujemo obilje materijala za njezina još dva nastavka. Dosta vrijednog gradiva također smo pronašli u zadarskom Državnom arhivu i još nekim arhivima. Pisana je jezikom običnog čovjeka na način da je svatko razumije. Riječ je o autentičnim i istinitim događajima. Za mnoge će ona značiti šok, jer je upravo bilo puno zločinaca komunističkih na zadarskom području koji su poslije Drugog svjetskog rata bili ugledni obnašatelji vlasti ne samo u gradu Ninu već i gradu Zadru i šire, a koji se spominju ovdje. Sad se konačno na ovaj način suočavamo s tom istinom koja nam je itekako potrebna da bi mirnije mi i naša pokoljenja mogli se nositi sa budućnošću, kaže autor Ante Matijević te dodaje da se knjiga s velikom pozornošću iščekuje ne samo među pučanstvom Nina, Vrsi, Privlake već i ostalih navedenih mjesta.
Recimo na kraju kako će knjiga o kojoj je riječe biti za 10 do 15 dana javno predstavljena  u zadarskom povijesnom Arhivu a potom i u zadarskoj Gradskoj knjižnici. Njezini izdavači također imaju u planu predstaviti je u Vrsima, Ninu i drugim mjestima gdje se za to pokaže interes i potreba.