Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na mladima Zadar o(p)staje

01.09.2010. 22:00
Na mladima Zadar o(p)staje


Problem je što nakon isteka juniorskog staža najbolji biciklisti odlaze iz Zadra


Odvozivši posljednju utrku, kad je riječ o domaćem kalendaru natjecanja, dva zadarska biciklistička kluba proteklog su vikenda u Šibeniku zaključila natjecanja u Kupu Hrvatske, odnosno uspješnu sezonu. Cjelogodišnji trud i kontinuitet Sveti Donat i Zadar naplatili su osvojenim zlatom, srebrom i broncom. Najsjajnije odličje otišlo je u ruke Stipe Filipija, Donatove juniorske uzdanice, dok su se Zadrovi Dominik Petani i Toni Celent popeli na postolje kao drugi i treći vozač u kategoriji početnika A (biciklisti do 15 godina). Uzmemo li u obzir da sintagma “što južnije, to tužnije” u hrvatskom biciklizmu itekako “drži vodu”, te da je Zadar jedan od posljednjih bastiona amaterskog pristupa ovom sportu – radi se o vrijednom uspjehu. Prkoseći daleko boljim uvjetima kojima raspolažu njihovi vršnjaci u Istri, a izvan granica Lijepe naše da i ne spominjemo, mladi su se Zadrani i ove godine pobrinuli za poduži popis osvojenih odličja.
Primjerice, Petani se u netom završenoj sezoni uspinjao na postolja na svim natjecanjima uzrasta do 15 godina. Bez obzira radilo se o XC ili Cestovnom Kupu, Brdskom ili Cestovnom Prvenstvu Hrvatske. Celent je također odradio odličnu sezonu s dvije bronce (Cestovni Kup i Brdsko PH) i zlatom na PH u Ciklokrosu, a na najboljem putu da reprizira spomenute dosege je Marin Jakovčev – lanjski apsolutni vladar u uzrastu početnika B. I dok Zadar svoje nade polaže u početnike, odnosno buduće kadete.
Donatove perjanice bili su u prvom redu juniori: Stipe Filipi, Josip miočić i Bartol Novak. Sjajnu formu ovaj je trojac potvrđivao na brojnim domaćim, te utrkama po Sloveniji i Italiji, o čemu su svjedočili i pozivi izbornika juniorske reprezentacije Hrvatske. Poziv u izabranu do 23 godine vrstu ove je godine zaslužila i njihova klupska kolegica Antonija Stipaničev. Mogli bi se i dalje nabrajati uspjesi zadarskih biciklista, no i bez toga razvidno je da budućnost ostaje na mladima. Jedini je problem što je u ovom slučaju budućnost kratkog vijeka, tj. do isteka juniorskog staža. Zadar će vjerojatno i dalje “proizvoditi” sjajne mlade vozače, međutim, ne dogodi li se nekakav značajniji zaokret, i zadržati status rasadnika talenata koji će s vremenom sreću potražiti u drugoj sredini. Juraj Ugrinić najbolji je primjer potencijala čije su sposobnosti i ambicije prerasle Zadar.