Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Moja avantura u svijetu arhitekture

01.09.2011. 22:00
Moja avantura u svijetu arhitekture


Govorit ću o svom radu, svjedočiti svoju avanturu u svijetu arhitekture – s čim sam se susretao, kako razmišljao… Već sam prešao zenit i mogu se osvrnuti i reći što je bilo uspješno, a što manje uspješno u mom radu, što je bilo radosno, a što teško, kaže Bašić


U listopadu se u Zagrebu održavaju jedanaesti Dani Orisa, eminentni skup arhitekata iz cijelog svijeta, na kojem će i ove godine sudjelovati poznati zadarski arhitekt Nikola Bašić. Oris je magazin za arhitekturu i kulturu koji izlazi od 1999. godine svaka dva mjeseca u hrvatsko-engleskom izdanju, a prikazuje recentne arhitektonske prakse, kao i zbivanja iz područja dizajna, fotografije i vizualnih umjetnosti.
“Čuvari tišine”
Dani Orisa se održavaju i izvan granica Hrvatske, a kako kaže Nikola Bašić, to je postao naš izvozni kulturni proizvod.
– Na Danima Orisa se okuplja preko 2.000 arhitekata iz cijelog svijeta, najveće zvijezde arhitekture. Svakako mi je zadovoljstvo sudjelovati na takvom eminentnom skupu, govori Bašić.
Film “Čuvari tišine” o njegovu projektu izgradnje spomen-parka na Kornatima u čast poginulim vatrogascima, projiciran je prošle godine na Danima Orisa. Ovaj put Bašić će na ovom događaju sudjelovati kao predavač, a pričat će svoju priču o arhitekturi.
– Govorit ću o svom radu, svjedočiti svoju avanturu u svijetu arhitekture – s čim sam se susretao, kako razmišljao… Već sam prešao zenit i mogu se osvrnuti i reći što je bilo uspješno, a što manje uspješno u mom radu, što je bilo radosno, a što teško… S obzirom na to da na tim skupovima bude puno mladih, njima je zanimljivo slušati put arhitekta. Kako će se oni usmjeriti, to je stvar senzibiliteta, svjetonazora, okolnosti, kaže Bašić.
A na pitanje što iz svog opusa stvaranja može izdvojiti, Bašić odgovara da je svaka situacija bila specifična.
Na rubu arhitekture
– Zasigurno je najuzbudljivije bilo raditi na rubu matičnog djelovanja, na marginama arhitektonskog posla. Matičan posao je onaj u kojem mi osmišljavamo i gradimo, zadovoljavajući pravila struke i doprinoseći zajednici. U takvim je uvjetima teško eksperimentirati jer se radi o velikim projektima i financije i energiju valja pravilno utrošiti. Na rubu takvog posla bile su Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Imao sam mogućnost izraziti kulturni identitet jednog naroda. Uživao sam i u izradi pozornice za dolazak pape Ivana Pavla II. Iako se radi možda o maloj, privremenoj strukturi, tu dolazi do punine zadovoljstva zbog participacije većeg broja ljudi, s obzirom na to da su župljani pleli girlande za pozornicu. Slično je bilo i pri gradnji spomen-parka na Kornatima što je zbog participacije ljudi u stvaranju arhitektonskog djela bio posebni društveni doživljaj, priča Bašić.
To je samo mali “uvid” u ono što će Bašić ispričati arhitektima u Zagrebu na Danima Orisa koji se održavaju 22. i 23. listopada. Osim domaćeg arhitekta Bašića, najavljeni su i predavači: Rafaelo Moneo iz Španjolske, Alexander Brodsky iz Rusije, ENOTA iz Slovenije, Jarmund/Vigsnces AS Architects MNAL iz Norveške, K2S Architects iz Finske i Kazuyo Sejima iz Japana.