Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vode nema, a biogradski Komunalac se muči ovrhom

01.09.2011. 22:00
Vode nema, a biogradski  Komunalac se muči ovrhom


Knez je neizravno prozvao biogradskog Komunalca koji crpi i naplaćuje vodu. Međutim, Komunalac je pritisnula ovrha u iznosu 1,7 milijuna kuna


Budući da su u Biogradu na snazi mjere štednje vode, gradska uprava krenula je u istraživanje novih izvorišta. Zajedno s Općinom Polača krenulo se u istraživanje na području Kakme na lokalitetu Stabanj. Obje jedinice lokalne samouprave izdvojile su inicijalnih 200.000 kuna za istražne radove, što bi mogao biti početak sustavnog rješavanja pitanja vodoopskrbe cijelog biogradskog kraja.
– Trenutačno nemamo nekih većih problema u opskrbi vodom. Ipak smo pozvali naše građane na pojačanu štednju vode, tj. da se ne zalijevaju vrtovi i slično. Prema našim saznanjima oni se toga i drže jer su ljudi svjesni u kojoj se situaciji nalaze. Uz to, Grad Biograd ima konstantno povećanje stanovništva, a najavljena je gradnja i novih četiriju hotela, stoga smo mi u gradskom menadžmentu, a ne oni koji su to trebali učiniti, poveli inicijativu oko pronalaska novih izvorišta, rekao je gradonačelnik Biograda Ivan Knez.
Knez je ovim neizravno prozvao biogradski Komunalac koji crpi i naplaćuje vodu. Po biogradskom gradonačelniku Komunalac je taj koji je trebao riješiti dilemu na koji će se način u budućnosti Biograd opskrbljivati vodom. Međutim, Komunalac je pritisnula ovrha u iznosu 1,7 milijuna kuna koju na temelju sudske presude, obročno plaća zbog neplaćanja vode iz sustava Krka. Podsjetimo, sustav Krka-Zrmanja izgrađen je zbog činjenice da su u ratu bila okupirana izvorišta kojima se opskrbljuje Zadar i dobar dio njegove županije. No, kaže Knez, pokazalo se da ni iz tog pravca nema dovoljno vode pa se Grad Biograd ne koristi tim sustavom. Navodno, sustav se koristi u suprotnom smjeru pa cijevima teče Zrmanja do Benkovca, Biograda, Pakoštana, Draga i Vrgade. Šibenčani uzvraćaju da bi voda u roku sedam dana, bez problema mogla doći do Biograda. Je li zapravo iza svega stoji činjenica da Komunalcu ne odgovara cijena vode koju traži šibenski Vodovod u iznosu 3,98 kuna/m3 plus vodne naknade, jučer nismo mogli provjeriti, jer direktor Komunalca Damir Kraljić nije odgovarao na pozive. Naime, Biograd radije koristi Zrmanju, ali pod stalnom opasnošću od redukcija. Gradonačelnik Ivan Knez kaže da je Grad Biograd 29-postotni vlasnik Komunalca. Ostali vlasnici su općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane, ali u Komunalcu, kaže Knez, ne doživljavaju Grad Biograd kao vlasnika, što je stari problem, vlasničkih, ali prije svega političkih odnosa u cijelom biogradskom kraju. Istraživanja bi u konačnici trebala pokazati jesu li nova vodocrpilišta dovoljna za povećanu potrošnju Biograda ili će se morati ići na gradnju velikih vodosprema gdje bi se za kišnih mjeseci prikupljala voda.