Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Neprihvatljivo je da djeca uče o Tutankamonu, a ne o nastanku države u kojoj žive!”

Autor: Suzana Bandić

01.09.2013. 22:00
“Neprihvatljivo je da djeca uče o Tutankamonu, a ne o nastanku države u kojoj žive!”


Iako su brojne braniteljske udruge još za mandata bivše Vlade tražile od resornih ministarstava da u školski kurikulum uvrste kvalitetnije i opširnije informacije o Domovinskom ratu, to se neće dogoditi ni ove školske godine. Ipak, ta se tema pomaknula s mrtve točke, a kako doznajemo od ministra branitelja Predraga Matića, istina o Domovinskom ratu u učionice osnovnih škola diljem Hrvatske ulazi početkom 2014. godine, no na »mala vrata«, eksperimentalno.
– S 1. rujnom 2014. godine krenut će se s projektom dvodnevne terenske nastave u Javnoj ustanovi »Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar«. Program obuhvaća učenike osmih razreda svih hrvatskih osnovnih škola, a kako to znači protok zaista velikog broja učenika, već ove godine započet će se s eksperimentalnim radom – rekao je Matić dodajući kako će u siječnju sljedeće godine ustanova otvoriti vrata prvim učenicima koji će tamo boraviti 48 sati.
Ivica Arbanas, prvi ratni zapovjednik Vukovara, predsjednik zadarske HVIDR-e i član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pri Ministarstvu branitelja nije zadovoljan postignutim. 
– Na posljednjem Savjetu zaključili smo kako nije dovoljno da se dva dana učenici vode u Vukovar. Želimo da se Domovinski rat kao obavezna građa uvrsti u školski kurikulum. Sadržajno se to može napraviti na način da se potkrijepi podacima iz Dokumentacijskog centra – pojasnio je Arbanas naglašavajući kako takav program nije usmjeren ni protiv koga što se često pokušava nametnuti javnosti te da istina ne bi trebala vrijeđati baš nikoga tko živi u Hrvatskoj i kome je to domovina
– Ne možemo dopustiti da naša djeca uče o Tutankamonu, a ne o nastanku države u kojoj žive. To nema smisla – zaključio je Arbanas.
Inicijativu podržavaju ravnatelji zadarskih osnovnih škola, a Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, kazao je kako se u toj školi već provodi neobvezna nastava na temu Domovinskog rata.
– Djeca moraju znati istinu o Domovinskom ratu, a nju im najpreciznije mogu prenijeti hrvatski branitelji. Upravo oni su u našoj školi do sada održali nekoliko predavanja, a tu praksu nastavit ćemo i nadalje  – kaže Marin.