Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Izazov za sportaše i rekreativce

01.09.2016. 22:00
Izazov za sportaše i rekreativce


Jučer su se u Gradskoj knjižnici, pripadnicima “sedme sile”, predstavili organizatori Prvenstva Hrvatske u kros triatlonu, koje će se u subotu, 10. rujna održati na Vranskom Jezeru. Registrirani triatlonci će se natjecati u klasičnom kros triatlonu, a osim njih će se održati i natjecanje za kadete i juniore u supersprint distanci, dok će svoju šansu dobiti i rekreativci koji će se natjecati u promotivnoj utrci kros duatlona.
– Drago mi je što ćemo i drugi put organizirati ovaj sportski spektakl i nadamo se da će ova utrka privući velik broj natjecatelja, ali i gledatelja. Za razliku od prošle godine, ovaj put će kadeti i juniori nastupiti u supersprint triatlonu, a rekreativci će se dobiti priliku natjecati u duatlonu. S obzirom da ovaj sport i želimo prikazati i kao sport rekreativaca, odlučili smo svima koji žele se okušati u atraktivnoj utrci, pružiti mogućnost da to i učine – istaknuo je direktor utrke Milan Mandić, napomenuvši kako se prvi natjecatelji na cilj očekuju za oko 1:37 minuta, što je bilo vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika. Start i cilj utrke je lučica Prosika, a za glavnu utrku će se plivati dionica od 1-1.5 km, nakon čega će se po zahtjevnom terenu voziti bicikla 20 km, da bi se na kraju trčao krug od 6,5 km. Naravno, da će natjecatelji, rekreativci i gledatelji uživati u Parku prirode Vransko jezero, koja je sigurno od najljepših destinacija u Hrvatskoj.
– Želja nam je od Vranskog jezera napraviti poligon za bavljenje kros triatlonom i na taj način i produžiti sezonu na ovoj lijepoj lokaciji.
A ravnatelj Parka prirode Vransko Jezero Danijel Katičin, istaknuo je kako je zadovoljan činjenicom da će se ova manifestacija ponovo održati na ovoj lokaciji. Naime, Vransko jezero je najveće prirodno, slatkovodno, jezero u Hrvatskoj s velikom potencijalom.
– Vjerujem da je Vransko jezero najpogodnija lokacija za ovaj sport i mi imamo veliki izazov da se u tom pogledu afirmiramo, kako u Hrvatskoj, tako i na međunarodnoj sceni. Sigurno je da postoji veliki potencijal da ovo postane jedna od važnijih triatlon destinacija, ali taj potencijal nismo još u potpunosti iskoristili. Baš radi toga ovakve manifestacije nam mnogo znače.
A jedan od organizatora je i TK Zadar, koji se u proteklih 5-6 godina afirmirao kao klub koji je organizator velikog broja natjecanja.
– Iako ne postojimo dugo, već smo organizirali niz državnih natjecanja, u Zadru, Silbi, Sv. Filip i Jakovu pa i u Parku prirode Vrana. Nama je velika čast što drugu godinu sudjelujemo u organizaciji ovog natjecanja. Radi se zaista o prelijepoj, ali i zahtjevnoj destinaciji i na svima nam je da Vransko jezero u idućem periodu promoviramo kao europsku destinaciju. Park prirode Vransko jezero to i zaslužuje – kazao je Ivan Gobin, predsjednik TK Zadar.
Veliku ulogu i organizaciji, ali i u povezivanju triatlon centara Hrvatske ima i Hrvatski triatlon savez.
– Triatlon kao sport je mlad i mi kao savez povezujemo 30-ak centara, od Splita, Zadra, Rijeke pa do Zagreba i Varaždina. Jedan od fokusa saveza je razvoj amaterskog sporta i mi kroz 20ak multi disciplina, što znači da se povezuju dva sporta, pokušavamo aktivirati maksimalno široku masu rekreativaca. A to radimo i na natjecanju u Parku prirode – istaknuo je Dorijan Pavliša, predsjednik HTS-a.