Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani i turisti uživali u ljepotici katarskog šeika Al-Thanija

01.09.2016. 22:00
Zadrani i turisti uživali u ljepotici katarskog šeika Al-Thanija


U zadarsku luku jučer ujutro uplovila je jedna od najvećih svjetskih super jahti. Radi se o jahti Katara u vlasništvu nekadašnjeg emira Katara šeika Hamada bin Khalifa al-Thanija.
 Katara je sagrađena u Lurssenu (Njemačka) 2010. godine i vrijedi oko 300 milijuna američkih dolara. Njezin vlasnik šeik Hamad bin Khalifa al-Thani bio je emir Katara do 2013. godine, nakon čega je abdicirao u korist svojeg četvrtorođenog sina Tamima bin Hamada bin Khalifa Al Thanija. Donedavni katarski emir, naime ima tri supruge i 24 djece, od čega jedanaestoricu sinova i trinaest kćerki.
Hamad bin Khalifa al-Thani na vlast je došao državnim udarom 1995. godine u kojem je svrgnuo svog oca. Usprkos dinamičnom dolasku na vlast, autokratska vladavina šeika Hamada protekla je poprilično mirno. On je 2011. godine podržao i Arapsko proljeće, a najviše kritika tijekom godina dobivao je od religioznih konzervativnih grupa arapskog svijeta, koje su osuđivale njegove kontakte sa zemljama Zapada, kao i s Izraelom.
Kada je došao na vlast šeik Hamad, želio je postaviti Katar na svjetsku kartu, naveliko iscrpljujući rezerve plina, što se njegov otac, zbog straha od promjena u društvu emirata, nije usudio činiti. Tijekom 18- godišnje Hamadove vladavine proizvodnja prirodnog plina u Kataru dosegla je 77 tona, učinivši je po BDP-u najbogatijom zemljom u svijetu.
Osim u energetiku (plin i naftu), šeik Hamad uložio je milijarde američkih dolara u različite poslove i kompanije. Volkswagen, Total, Sainsbury’s i Barclays banke samo su neke od njih.
Kako Zadarska županija, osim u turizmu, u drugim gospodarskim sektorima itekako kaska, osim turističkog posjeta jahtom, poslovno ulaganje šeika Hamada dobro bi nam došlo.