Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Muke Barba Luke

Autor: Željana Gardijan

01.10.2009. 22:00


Luka Bebić, predsjednik Sabora, član Predsjedništva HDZ-a, oanj koji je dva desetljeća odan stranci i koji obično nonšalantno i samouvjereno za sve izvuče objašnjenje iz rukava, ovih dana, izgleda, nikako ne može objasniti sam sebi kako je persona poput njega doživjela da ga ušutka premijerka Jadranka Kosor, predsjednica njegove stranke!
Muke Barba Luke, bez obzira koliko ih je ipak pokušavao zatomiti, gore na njegovom licu i on ne može izdržati da ne potraži suosjećanje medija, što mu je, kako se čini, nakon upadanja u riječ predsjednici Vlade, ponovno bio pogrešan korak.
To što se on na kraju sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o smjeni HEP-a ipak ispričao premijerki, a isto nije čuo od nje, dodatno ga je stavilo na muke i ogorčilo toliko da sada već više i ne zna kamo bi ga taj njegov (ne)opravdani osjećaj poniženja mogao odvesti.
Iako je indirektno, putem izjava u medijima, pokušavao premijerki poslati poruku kako se tako ne odnosi prema čovjeku njegovih godina i tolikog političkog staža, novi ga je jad spopao kada je premijerka “odrezala” kako ima važnijeg posla, te da nije pametno odnose u stranci raščišćavati preko medija. Prozrevši, čini se, kako skrušeni Barba Luka želi ispriku koju bi prenijeli svi mediji, osnažena premijerka, poručila je samo kako se na tu udicu neće upecati.
Da je ovo samo naizgled sitni incident moglo se iščitati iz izrečenih sumnji Barba Luke da neka krtica u HDZ-u neumorno ruje kako bi potkopala čvrste temelje stranke. Tko će i kada krenuti u lov na krtice i tko ih je pustio Barba Luka još ne zna, ali zna da bi to trebalo saznati. Tako iz ove verbalne bitke izranjaju silom potopljena previranja u HDZ-u koja će, izgleda, ipak izaći na površinu.
Dolazak Jadranke Kosor na čelo Vlade i stranke prvenstveno voljom bivšeg premijera Sanadera donio je, očekivano tajno “prestrojavanje” u samoj stranci.
Naime, Bebić je propustio sebi osvijestiti tko u Vladi i u stranci vodi glavnu riječ i koga se za riječ mora pitati. Ona koja je svojevremneo izajvljivala “kud premijer Sanader, tud i ja”, sada bi trebala odgovarati na kritike da se u Bebićevom slučaju radi o “odstrjelu” Sanaderovih kadrova. Zato se Bebić zapitao tko je tu Sanaderov kadar ako to nije sama premijerka, inače, po njemu, nositeljica HDZ-ove štafete do idućih izbora, ona koja je dio nedjeljivog HDZ-ovog čelnog paketa, u kojega, naravno, stavlja i sebe.
Premda verbalni obračun Kosor – Bebić na prvu može izgledati bezazleno, on ukazuje da se u samom HDZ-u događa nešto ozbiljnije. Tako je, inače elokventna premijerka, koju su pritisnuli veliki problemi pa uvijek izjavljuje kako mora donositi teške odluke, prekinula s praksom da se na sjednici Predsjedništva stranke razgovara kao na ladanju. Usporedio je Bebić takvu situaciju s onom iz Tuđmanovog i Sanaderovog vremena kada se uzimala u obzir sva njegova veličina, kada mu se samo predbacilo da se malo umiri, dok je sada ponižen i uvrijeđen morao čuti – da ušuti.
Je li Bebić sve u politici već rekao pa je doista vrijeme da ušuti?
Da je slatkorječiva i taktična premijerka htjela, vrlo lako je mogla otkloniti sve Bebićeve muke, no nije, a to je ono što bi “Bebićev kadar” trebalo zabrinuti više od šutkanja.