Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Nije ovo meni prva podvala u životu!

Autor: Minja Gugić

01.10.2012. 22:00
Nije ovo meni prva podvala u životu!

Foto: Velimir BRKIĆ



Ivica Juričević se tereti da je prije sedam godina kao načelnik Općine “naložio izvođenje građevinskih radova bez potrebne građevinske dozvole pa je izveo nasipavanje obale i izgradio šetnicu uz more što je utvrđeno i inspekcijom nadležnog Ministarstva” – piše među ostalim u optužnom prijedlogu kojim se tereti posedarski načelnik


Ne znam kako bih objasnio ovu prijavu, odnosno tužbu. Nije ovo meni prva podvala u životu – objasnio je jučer na Općinskom sudu u Zadru 47-godišnji Ivica Juričević, načelnik Općine Posedarje iz redova HDZ-a, dodajući kako se ne osjeća krivim te se u nastavku rasprave branio sam jer njegov odvjetnik nije bio u mogućnosti doći, a zamolbu da se zbog toga suđenje odgodi, sudac Domagoj Kurobasa nije prihvatio.
I dok je protiv Juričevića i Šime Žuže, njegovog stranačkog kolege i nekadašnjeg predsjednika Općinskog vijeća, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru sredinom kolovoza ove godine podiglo optužnicu zbog kaznenog djela – krivotvorenja službene isprave, Juričević se sada optužnim prijedlogom tereti zbog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom i to na zaštićenom području, odnosno pomorskom dobru.
Tereti se, naime, da je u veljači prije sedam godina sjeverozapadno od luke mjesta Vinjerac kao načelnik Općine “protivno odredbama Zakona o gradnji na temelju usmene upute za izgradnju šetnice uz more dužine oko 200-tinjak metara te nasipavanja obale naložio Ivi Mijoloviću izvođenje građevinskih radova bez potrebne građevinske dozvole pa je izveo nasipavanje obale i izgradio šetnicu uz more što je utvrđeno i inspekcijom nadležnog Ministarstva” piše među ostalim u optužnom prijedlogu kojim se tereti posedarski načelnik.
Juričević: Općina nije naložila radove
– Prije svega želim istaknuti da Općina nije bila nikakav investitor na tom području te želim objasniti kako se tu radi o imovinskom sporu između dviju obitelji i taj se spor vodi pred zadarskim Županijskim sudom, upravo zbog tih radova i te sporne dionice. Općina nije nikome naložila nikakve radove o čemu postoji i dokumentacija – pojašnjavao je optuženi Juričević, prilažući tu dokumentaciju u sudski spis kao jedan od dokaza.
Još jednom je izrazio svoje ogorčenje i nevjericu oko toga zbog čega je optužen te je naglasio kako mu nije jasno zašto je to usmjereno protiv njega kao načelnika Općine.
– Puno je slučajeva gdje pojedinci izvode radove i devastiraju pojedina područja. Međutim, upravo Općina je sa svoje strane uklonila niz neispravno izgrađenih objekata koji su ugrožavali sigurnost i narušavali izgled. Ja sam prije nekoliko dana prošetao cijelim ti područjem kako bih vidio o čemu se radi i nisam primijetio ništa novoga što već tamo nije bilo. Ako je nešto i učinjeno to je učinio netko privatno i prije nego što sam ja postao načelnik – pojašnjavao je Juričević, dodajući kako se sve uostalom može vidjeti i u načinu trošenja proračunskih sredstava Općine. Naglasio je kako za radove koje je za Općinu izvodio Mijolović postoji dokumentacija iz koje je jasno vidljivo kako je riječ o manjim iznosima te je zaključio kako bi za nasipavanje obale dužine oko 200 metara zasigurno trebalo platiti nekoliko stotina tisuća kuna.
Savjetovao da se ode na teren
– Trebalo bi otići na teren i to sve vidjeti na licu mjesta. Mislim da se cijela priča prenapuhala. Vinjerac je kao otok, a nije otok i svi sve svojataju. Izgradili su suhozide te je vjerojatno došlo i do izgradnje suhozida unutar pomorskog dobra. Taj južni dio Vinjerca što se meni stavlja na teret, ta šetnica se ne bi mogla izgraditi bez miniranja. Kad mi predočavate da sam ja tražio izgradnju šetnice – moguće je. Bio sam načelnik 2004. i godinu kasnije i moguće je da sam tražio suglasnost od Lučke kapetanije da mi izdaju dozvolu. Obično mi to tražimo na incijativu građana, a Vinjerac ima svoj Mjesni odbor i imao je svog zastupnika. Da smo dobili suglasnost, krenuli bismo u rješavanje papirologije. Takvo je pravilo, ali ja se ne sjećam da sam to tražio. Općina nije bila investitor na tom području – naglasio je na kraju u svojoj obrani načelnik Općine Posedarje Ivica Juričević.
Suđenje će se nastaviti saslušanjem svjedoka.