Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Promišljanje o osnovnim životnim pitanjima

Autor: Branko Božić

01.10.2012. 22:00
Promišljanje o osnovnim životnim pitanjima


Pjesnik Mirko Boyan Štulić želio je istaknuti pobjedu života nad smrću kao i poruku mladima da slijede kulturu života, stvaralaštva i kreacija i da više razmišljaju o našim hrvatskim korijenima o našoj povijesti, ljudskim idealima, filozofiji i na koncu o Bogu


Da je starohrvatski kraljevski grad Nin bio i ostao živo vrelo kulturnog i povijesnog stvaralaštva na najbolji mogući način svjedoči nam najnoviji primjer mladog i darovitog ninskog umjetnika, slikara, pisca i arhitekte Mirka Boyana Štulića. On je u maniri i na tragu čuvenog ninskog pjesnika Petra Zoranića Ninjanina ovih dana napisao i izdao nadasve zanimljivo djelo. Riječ je o knjizi pod nazivom “Dandon priča iz Hrvatske”. Njome je kao od prije tri godine objavljenom monografijom pod imenom “Nin i Štulići” još jednom iskazao pjesničku dušu i nemjerljivu ljubav prema svome rodnom Ninu i njegovim žiteljima kao i prema svojoj dragoj domovini Hrvatskoj koju je Mirko kao sudionik Domovinskog rata branio u razdoblju od 1991. do 1994. godine. Mirko se pisanjem poezije počeo ozbiljnije baviti 1984., a prozom 2004. godine. Slikarstvom se aktivno bavi od 1990. godine. Brojna njegova djela nalaze se u raznim ustanovama i privatnim zbirkama diljem domovine i inozemstva. Do sada je imao nekoliko uspješnih kako samostalnih tako i skupnih izložaba.
Vlastita naklada
U navedenoj knjizi koja je tiskana u vlastitoj autorovoj nakladi na 158 stranica u zagrebačkoj tiskari “Stega tisak” tijekom kolovoza 2012. godine i koju je lektorirala Nikolina Stulić, a fotografije izradio Filip Morović, pjesnik Mirko opisuje događanja koja su se zbivala u Ninu, Zadru, Ravnim kotarima i na Velebitu tijekom vladavine Venecije ovim krajevima te nastojanju Turaka da granice svoga snažnog Osmanlijskog carstva prošire što više na zapad u čemu veliki danak upravo plaća ni kriv ni dužan hrvatski narod. Svakako glavni lik čitave priče je neobični starac Dandon za kojeg legenda kaže da je imao preko 500 godina, koji je živio na obroncima južnog Velebita i prema kojem se dana 16. travnja 1520. godine mladi mletački časnik Marko Moro s desetoricom najodanijih vojnika uputio iz Zadra. Dandon prije toga duže vrijeme Moru tri puta ulazi u san i to u zoru, oko podneva i navečer te ga na taj način priziva k sebi kako bi ga zajedno sa pučanstvom Zadra i njegovog zaleđa spasio iz pogibeljnih situacija. Mladi časnik Marko je idealist i izabranik koji uz Dandonovu pomoć otkriva životne istine kao što su “Zlatni rez”, “Omjer savršenstva” te intuitivnu spoznaju “Jesam,stoga mislim”.
Predstavljanje na Interliberu
Ovaj kratki magično realistični roman upućuje nas na promišljanje o osnovnim životnim pitanjima, našoj povijesti, smislu postojanja, ljubavi, višoj sili, sudbi, pobjedi kreativnosti nad ništavilom. Njime je pjesnik Mirko Boyan Štulić još želio istaknuti pobjedu života nad smrću kao i poruku mladima da slijede kulturu života, stvaralaštva i kreacija i da više razmišljaju o našim hrvatskim korijenima o našoj povijesti, ljudskim idealima, filozofiji i na koncu o Bogu.
Inače, treba reći kako će navedena knjiga “Dandon priča iz Hrvatske” u narednim danima biti javno predstavljena najprije u Zagrebu, a potom i u Ninu. Biti će predstavljena također i na smotri internacionalnog književnog stvaralaštva InterLiber u Zagrebu, a uskoro se očekuje i u hrvatskim knjižarama. Na koncu kažimo kako vrijedni ninski rodoljub, pisac, slikar i umjetnik Mirko Boyan Štulić u međuvremenu priprema pjesničko-likovnu monografiju koja će se na 543 ilustrirane stranice uskoro ugledati svjetlo dana i to pod nazivom “Monumenta”.