Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Szekesfehervaru razgrabljeni biogradski i zadarski turistički promidžbeni materijali

Autor: Velimir Brkić

01.10.2012. 22:00
U Szekesfehervaru razgrabljeni biogradski i zadarski turistički promidžbeni materijali

Foto: Velimir BRKIĆ



Čudotvorni biogradski meštar Marin svojom slasnom janjetinom s bižima bio je službeno proglašen među 15 najuspješnijih kuhara između čak 540 kuhara iz cijele Mađarske. Uz zvukove dalmatinske pisme, janjetinu s bižima, suhe smokve, mendule i fritule bili su razgrabljeni svi biogradski i zadarski turistički promidžbeni materijali
Na tradicionalnom gastronomskom festivalu u Szekesfehervaru u Mađarskoj, na europskom poznatom Lecso festivalu ili festivalu sataraša na kojem je, prema službenim procjenama organizatora, nazočilo oko 50.000 posjetitelja, drugu godinu zaredom zajedno su se predstavile turističke zajednice Zadra i Biograda na Moru.
540 ekipa
– Na turističko-gatronomskoj, gospodarskoj i etno-eko manifestaciji u samom središtu Szekesfehervara sataraš je u kotlićima kuhalo 540 ekipa, dok se u glavnoj i okolnim ulicama održavao prodajni sajam obrtničkih i kućnih proizvoda. U sklopu manifestacije na velikoj pozornici održana je smotra raznoraznih plesnih udruga i ansambala iz Szekesfehervara i cijele Mađarske, govori Ivo Eškinja, direktor Turističke zajednice Biograd na Moru.
Na ovom svojevrsnom gatronomskom festivalu nazočio je i Stjepan Felber, suradnik za promidžbu i odnose s javnošću Turističke zajednice grada Zadra te kulinarski meštar, prof. Marin Banović iz Srednje škole Biograd.
– Umjesto sataraša s mađarskim omiljenim sastojcima – paprika, pomidor i kapula, zadarsko-biogradska ekipa je pripremala janjetinu s bižima, tradicionalno dalmatinsko jelo, navodi Eškinja, dodajući kako su na upite nazočnih novinara lokalnih, regionalnih i državnih medija odgovarali i na upite novinara tjednika i radija Croatice, hrvatske zajednice u Mađarskoj.
Na kraju manifestacije stručni ocjenjivački žiri je odabrao “Lecso kralja”. Čudotvorni biogradski meštar Marin svojom slasnom janjetinom s bižima, bio je službeno proglašen među 15 najuspješnijih kuhara između čak 540 kuhara iz cijele Mađarske. Uz zvukove dalmatinske pisme s ozvučenja na štandu, janjetinu s bižima, suhe smokve, mendule i fritule su bili su razgrabljeni svi biogradski i zadarski turistički promidžbeni materijali.
– Mjesto događanja festivala jedna je od glavnih gradskih ulica u neposrednoj blizini povijesnog dijela grada. Na pozornici su se izmjenjivali raznovrsni programi tijekom cijelog dana koji su zabavljali grupe kuhara i sve posjetitelje koji su mogli probati “lecsó”, njihovo tradicionalno jelo kojeg je pripremio tim kuhara mađarske vojske. Naime, Szekesfehervar ima dugu vojnu tradiciju te je u tom gradu smješteno zajedničko vojno zapovjedništvo, objašnjava Lucija Oštrić, stručna suradnica za europske fondove u biogradskoj gradskoj upravi.
Prema riječima izuzetno gostoljubive domaćice Janje Cindrić, predsjednice Hrvatske manjinske uprave u ovoj mađarskoj regiji, Szekesfehervar ili Stolni Biograd, deveti grad po veličini u Mađarskoj koji broji 105.000 stanovnika, bio je kroz vjekove prijestolnica Mađarske i krunidbeni grad, a posljednjih je godina izbio među vodeće gradove po svom brzom razvoju u Europi.
“Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman”
– Szekesfehervar tradicionalno svake godine poziva delegacije svojih gradova prijatelja i za nas je velika čast i zadovoljstvo što su ponovo i ove godine gradovi Biograd na Moru i Zadar sudjelovali na Lecso festivalu kuhanja na veliko zadovoljstvo svog lokalnog stanovništva koje je imalo prilike probati njihovo jelo, istaknuo je gradonačelnik dr. Andras Cser-Palkovics.
Gradonačelnik Szekesfehervara, istinski zaljubljenik u Hrvatsku, zajedno je s biogradskim gradonačelnikom Ivanom Knezom od protekle godine aktivno uključen u realizaciju multinacionalnog projekta “Prvi hrvatsko-ugarski kralj Koloman” vrijednog oko četiri milijuna eura ili 30 milijuna kuna. Projekt bi se trebao financirati iz strukturnih fondova Europske Unije iz kojih će Republika Hrvatska u prve dvije godine članstva u EU 2013. i 2014. iz proračuna dobiti više od tri milijarde, a do 2020. ukupno 15 milijardi eura.
– Ovim multinacionalnim projektom predviđa se revitalizacija krunidbe prvoga hrvatsko-ugarskoga kralja Kolomana iz 1102. godine te istraživanja tadašnje urbs regie – kraljevski grad, Alba regalis, Alba maris, Alba Maritima – Belgradum supra mare (Biograd na Moru) koji je bio rezidencija Kolomana i njegova sina Stjepana, pojašnjava Knez, ističući kako je po nekima Koloman umro u Biogradu i u njemu je sahranjen, a po nekima u Zadru.
Do opipljivog ostvarenja projekta potrebno je još ishoditi svu potrebnu, nadasve zahtjevnu dokumentaciju prema strogim standardima EU.
– Kao važan povijesni grad Biograd na Moru je oduvijek bio dio Europe. Članstvo u EU, ako budemo dovoljno pametni, donijet će novi poticaj razvoju ovog grada u srcu Jadrana. Mi ne možemo očekivati čuda iz EU, ali građani su mnogo puta dokazali da su sposobni odgovoriti na izazove koji nas očekuju od ljeta iduće godine, zaključio je Ivan Knez.