Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski preporod na Milinov način

Autor: Drago Bajković

01.10.2012. 22:00
Zadarski preporod na Milinov način

Foto: Marin GOSPIĆ



Ponavljanje je majka mudrosti, vjerujemo da Milin i njegovi igrači to znaju. Sada se s nestrpljenjem očekuje sljedeća utakmica Zadra (gostovanje kod Lokomotive), a to prije osam dana nije bio slučaj


Čuda su ipak moguća. Tako bi mogli okarakterizirati uvjerljivu pobjedu prvoligaša sa Stanove ove subote protiv Zagreba. Teško je bilo za vjerovati da je to isti onaj Zadar koji je samo tjedan dana ranije na Stanovima “pometen” od Intera. Međutim, očito je šok terapija ostvarena smjenom trenera ostavila traga. I ne samo šok terapija, jer su već sada vidljive i neke promjene u igri momčadi sa Stanova. U svakom slučaju, nećemo propusti prigodu čestitati igračima Zadra, prije svega na prikazanoj igri, a onda i na uvjerljivoj pobjedi. Bravo! S naglaskom da nisu ništa napravili ako to ne budu ponavljali u kontinuitetu. I naravno stručnom stožeru sve čestitke, treneru Ferdi Milinu i njegovu pomoćniku Zvoni Juriću.
Rošade
Odmah po sastavljanju zapisnika bilo je vidljivo da su se određene rošade dogodile u momčadi Zadra. Marija Bilena i Ivana Jolića nije bilo niti u zapisniku, kao ni Igora Banovića. Ivan Anton Vasilj je bio na tribinama zbog tri žuta kartona. U zadnjoj liniji uz Jerbića i Prahića zaigrao je Sarić i moramo priznati da je ovaj trojac odigrao maestralno ovu utakmicu. Na bokovima su se dogodila najveća iznenađenja. Po lijevoj strani je ordinirao Marcel Heister, a desnoj mladi Ivan Šimurina. Sve uzde Zadrove igre od prve minute držao je kapetan Jakov Surać, i valjda je sada svima jasno da ovaj Zadar bez njega jednostavno ne izgleda ozbiljno. Uz njega u veznoj liniji su zaigrali Begonja, Mršić i Ćurjurić, dok je usamljen, ali samo u teoriji, u napadu bio Ivančić. Naime, sva trojica (Mršić, Ćurjurić, Begonja) su se ubacivala u napad o čemu svjedoči i podatak da su se svi upisali u strijelce u ovoj utakmici. Iako Ivančić nije bio strijelac (bio je asistent) njegova igra u ovoj utakmici bila je itekako zapažena. U drugom poluvremenu Milin je najprije Šimurinu zamijenio Bilaverom, a nakon toga Mršića Gržanom, da bi par minuta kasnije umjesto dvostrukog strijelca Ćurjurića na travnjak poslao Tokića. Evidentno je po ovim zamjenama da unatoč visokom vodstvu nije želio da Zagreb postigne niti počasni zgoditak. Svaka čast, Milin je “isprovocirao” prvoligaški debi kakav je mogao samo poželjeti.
Momčadska pobjeda
Istina je da je crveni karton koji je sudac Ante Vučemilović pokazao Djengoeu u 37. minuti uvelike olakšao poso Zadranima, ali smatramo da nije imao odlučujući utjecaj na pobjedu Zadra. Bez prevelike želje da previše seciramo trenerove odluke i igru pojedinaca moramo utvrditi nekoliko činjenica koje su bile vidljive svakom, pa i prosječnom poznavatelju nogometne igre. Prvo i najvažnije, Zadar je napokon izgledao kao momčad koja igrom izbacuje raspoložene pojedince. Nije bilo pokušaja samoisticanja i “davljenja baluna”, i rezultati su odmah vidljivi. Nadamo se da sada i igrači shvaćaju da samo momčadska igra donosi i osobni prosperitet, a na kraju krajeva i rezultat. Jer ako nema pobjeda kluba u kojem igraju, onda i njihov učinak, kako god bio dobar, pada u drugi plan. Druga stvar koju treba istaknuti je strpljivost. Zadar niti u jednom trenutku nije srljao, strpljivo se plela mreža kroz igru zadnje linije i veznjaka, da bi se onda naglo ubolo, ali tek kada bi se otvorio prostor. Ovom igrom dobile su se dvije pozitivne stvari, najprije u ofenzivnom dijelu jer Zadar je stvorio više prilika nego u prethodnih devet kola. A onda i u defenzivnom jer se nisu tako lako gubile lopte i davala prilika suparničkim igračima da ozbiljno zaprijete Gluiću.
Treća, ali ništa manje bitna činjenica je pokrivanje igrača u situaciji kada bi se izgubila lopta. U svakoj takvoj situaciji najmanje dvojica, na češće trojica jurila su prema igraču s loptom, točnije prema lopti. Međutim, nije bilo uklizavanja u igrača već bi se vršio pritisak na loptu. To praktički nije dalo priliku zagrebašima da ozbiljno zaprijete iz kontri. Sve to rezultiralo je s četiri gola u mreži “pjesnika” i praznom domaćom mrežom. Ponavljanje je majka mudrosti, vjerujemo da Milin i njegovi igrači to znaju. Sada se s nestrpljenjem očekuje sljedeća utakmica Zadra (gostovanje kod Lokomotive), a to prije osam dana nije bio slučaj. Nemojte nas razočarati!


Protiv Lokomotive bez Jerbića




U 11. kolu Zadar je u petak 5. listopada (16 sati) gost Lokomotive. Dvoboj na Maksimiru zbog tri žuta kartona propustit će Jure Jerbić. U zadarskim redovima još je sedam igrača sa dva žuta kartona: Igor Banović, Luka Begonja, Mario Bilen, Tomo Gluić, Marcel Heister, Antonio Mršić i Ivan Tokić.


Nakon pet godina prvi put 4:0


Zadrani ne pobjeđuju često u Prvoj HNL, a još rjeđe pobjeđuju uvjerljivo, kao što je to bio slučaj u subotu protiv Zagreba. Stoga je uspjeh protiv “pjesnika” prilika za pogled u povijest koji otkriva neke zanimljive detalje.
* Prije ove sezone Zadar je pobjedu u Prvoj HNL najduže čekao u sezoni 1997./98. kada je u 9. kolu na Stanovima bio bolji od Samobora. Ove jeseni srušen je i taj neslavni rekord, jer je Zadar prvi trobod upisao tek u 10. kolu.
* Posljednji put prije Zagreba s više od dva gola prednosti Zadar je pobijedio još 1. prosinca 2007. Tada je protiv Međimurja na Stanovima također bilo 4:0.
* Uspjeh protiv Zagreba četvrta je najuvjerljivija domaća pobjeda Zadra u Prvoj HNL. Uz spomenuto Međimurje na Stanovima je najgore prošao TŠK (13.4.2002.), završilo je 7:1 za Zadar. Potom slijede utakmice: Zadar – Slaven Belupo 6:0 (9.11.1997.) i Zadar – Osijek 5:1 (8.8.2007.)