Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani na otvorenju 6. festivala regionalnih kazališta

01.10.2013. 22:00
Zadrani na otvorenju 6. festivala regionalnih kazališta


HNK Zadar ovog petka s predstavom “Bez trećega” gostuje u Sisku na otvorenju 6. festivala regionalnih kazališta Prolog. Dan nakon mladi zadarski glumci s istom predstavom gostiju u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu.
Drama po tekstu Milana Begovića svoju premijeru je imala 29. studenoga prošle godine u režiji Vinka Radovčića, a u predstavi uz Vinka Radovčića u ulozi Marka Barića igra i Žana Bumber u ulozi njegove supruge Gige.
Drama Bez trećega napisana je 1931. godine, a praizvedena iste godine u zagrebačkom HNK. Ovjenčana je prestižnom Demetrovom nagradom 1932. godine, a izvođena je i u Brnu, Beogradu, Mariboru, Sarajevu, Splitu, Parizu, Pragu i Budimpešti. Nastala je dramatizacijom posljednjeg poglavlja romana Giga Barićeva i njezinih sedam prosaca u kojoj pisac psihologizira odnose između dva središnja lika u drami, Gige i Marka Barića. Drama se nastavlja na tradiciju ibsenovske književnosti koju je već ranije u hrvatsku književnost uveo Miroslav Krleža s dramskim ciklusom o obitelji Glembaj. Snažno afirmirajući osvještenu žensku individualnu svijest koja se emancipirano suprotstavlja tradicionalnoj patrijahalnoj opoziciji muško-ženskih odnosa dodatno potenciranih muškarčevom ljubomorom, Begović vješto zaobilazi zamku plošnog feminizma, ponajviše znalačkim psihoanalitičkim prodiranjem u dubinu Gigine ličnosti.
Ljubomora je kao i ljubav. Za ljubomoru ne treba onaj treći. Dvoje je dosta, ključne su misli ove Begovićeve studije o ljubavi i ljubomori, pripadanju i razdvajanju, bliskosti i odbijanja, određene emotivnim krajnostima i izražene velikim i naglim dramskim amplitudama.