Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bibinje u suficitu

Autor: Katina Vrsaljko

01.11.2009. 23:00
Bibinje u suficitu


Imajući na umu da je kriza, plan je napravljen realno i prema tome uravnotežen. Čak iz polugodišnjeg izvješća proizlazi da je Općina Bibinje bila u suficitu, tako da svi projekti idu dalje, uključujući i izgradnju poslovne zone koja će zasigurno promijeniti sliku naše općine, kaže načelnik Šimunić


U razgovoru s načelnicima općina Novigrad, Bibinje, Jasenice i Stankovci doznajemo da su se općinski proračuni snašli u ovo krizno doba.
Djelatnici Općine Novigrad trenutačno rade na prijedlogu proračuna za 2010. godinu koji nije predviđen za nove investicije, već za završavanje postojećih projekata. Kako kaže načelnik Joso Klapan, zbog recesije se nije prekinuo niti odgodio nijedan projekt na području općine Novigrad, već su samo malo usporeni.
Novigradski projekti
– Ubacili smo u nižu brzinu, ali isto ćemo stići do cilja. I dalje jednako žestoko radimo na izradi projektne dokumentacije. Ionako se svi naši projekti oslanjaju na financiranje ministarstava i pretpristupnih fondova što je naša sretna okolnost, kaže Klapan.
Projekti koji se nastavljaju odnose se na sanaciju novigradske rive, treću fazu sustava odvodnje, uređenje crkve Sv. Kate te izgradnju vodovoda u Pridrazi i Crnoplju.
– Eventualno bi dogodine mogla započeti izgradnja crkve u Paljuvu za koju Nadbiskupija zadarska trenutačno ishodi građevinsku dozvolu i možda izgradnja vodovoda u Paljuvu, no to ne ovisi o nama, rekao je Klapan.
Ni u općini Bibinje nijedan projekt nije odgođen ili prekinut zbog recesije. Kako kaže načelnik Nino Šimunić, proračun je kvalitetno isplaniran pa nije bilo potrebe za izmjenama.
– Imajući na umu da je kriza, plan je napravljen realno i prema tome uravnotežen. Čak iz polugodišnjeg izvješća proizlazi da je Općina Bibinje bila u suficitu, tako da svi projekti idu dalje, uključujući i izgradnju poslovne zone koja će zasigurno promijeniti sliku naše općine, kaže načelnik Šimunić.
Stankovački zalet
U Jasenicama se, po riječima načelnika Martina Baričevića, recesija svakako osjeti pa najvjerojatnije neće biti novih projekata u sljedećoj godini, štoviše, troškovi iz ove godine “prelit” će se u proračun sljedeće godine.
– Nadamo se da ćemo sljedeće godine barem uspjeti završiti projekte koje smo započeli. To se odnosi na završetak radova na općinskoj zgradi, asfaltiranje cesta, izgradnju vodovodne mreže te izradu urbanističkog i prostornog plana, rekao je Baričević, dodajući kako su sve to velike investicije, a recesija se odrazila na državni i općinski proračun.
Recesija je zaobišla općinu Stankovci i to, kako kaže načelnik Željko Baradić, zahvaljujući poduzetničkoj aktivnosti na tom području.
– Planirani proračun za ovu godinu bio je oko 10 milijuna kuna, a bit će za čak milijun i pol kuna veći. To možemo zahvaliti poduzetnicima. Općina je sad u gospodarskom zaletu i zato ćemo u projektima staviti naglasak na izgradnju komunalne infrastrukture u poslovnoj zoni. To je ono što će se najbrže isplatiti i dati nova radna mjesta, kaže Baradić, prisjetivši se da je prije deset godina proračun Općine Stankovci iznosio samo milijun kuna.
– Takvo stanje daje nam temelje za optimizam i nadamo se da će i ovo krizno doba proći bez većih turbulencija, zaključuje Baradić.