17 °C
Online izdanje
Nedjelja, 25.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Prilozi » Vremeplov
RSS feed
Današnji broj
Vremeplov
Povratak
Od male s butige preko tisuću i pol zaposlenih do - propasti!
Piše: Ivan Knežević
UREDNE POLICE, NASMIJANI TRGOVCI IZA BANKA

U mjesecu kolovozu 1946. u  Zadru je utemeljena Zadranka. Pun naziv: Gradsko nabavno-prodajno poduzeće Zadar. Za direktora je imenovan  Šime Srzentić. Od tada do  svog nestanka u pretvorbenoj  paučini Zadranka je bila  značajan čimbenik svekolikog  življenja Grada, te njegove  okolice. Godinu poslije  ugašeno je Opće trgovinsko  poduzeće i priključeno Zadranki. Red je spomenuti da je  prva Zadrankina prodavaonica u porušenu gradu bila  uređena i otvorena u prostoru  u kojemu danas stoluje poslovnica jedne banke. Tu je  otvorena i prva samoposluga u  Zadru, čega se stariji Zadrani  svakako sjećaju. U Stomorici  je otvorena prva prodavaonica  tekstila, uslijedila su otvaranja  prodavaonica željezne i druge  metalne robe, drogerije... U  širokoj paleti djelatnosti Zadranka je imala pekarnicu,  mesnice, ribarnice, čak i brijačnice i kino. U skladu s tadašnjim zakonima privatne su  butige postupno prelazile u  Zadrankino krilo. Godine su  donosile raznovrsne oblike ustroja, trgovina se razvijala. Polovicom šezdesetih prošloga  stoljeća iz centralističkoga  oblika trgovanja prelazi se na  suprotan, nastali su Prehrana,  Tkanina i Zadranka, dok i izvan Zadranke traju spajanja/razdvajanja. Na početku  sedamdesetih prošloga stoljeća Zadranka usisava još neka poduzeća, širi se i nužna je  bila selidba, na Poluotoku je  bilo pretijesno. Sjedište i skladišta odlaze u Gaženicu, u  Uvalu Bregdetti, otvorenje je  bilo 1971.

Polovicom devedesetih  prošloga stoljeća Zadranka je  imala 21 tisuću i 500 metara  četvornih maloprodajnoga  prostora, od sasvim majušnih  kiosaka do velikih samoposluga i golemih skladišta. Kronika kaže da je u 1985. Maloprodaja upisala 7, 4 milijarde ondašnjih dinara prometa...

U svečarskom raspoloženju,  kad je obilježavana 40. obljetnica djelovanja, u Zadranki su  imali na umu velike, ambiciozne planove za budućnost, ali  oni nisu ostvareni. Mnoštvo je  čimbenika utjecalo na propast  Zadranke, kao i mnogih drugih gospodarskih subjekata,  pa danas, 63. godine nakon što  je utemeljena, Zadranka živi  još samo u sjećanjima.

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr