Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ubojici iz Raštevića 30 godina zatvora

Autor: Minja Gugić

01.11.2009. 23:00
Ubojici iz Raštevića 30 godina zatvora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Sudsko je vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva kako je riječ o teškom ubojstvu na krajnje podmukao način, a u olakotne okolnosti sud je cijenio činjenicu da je riječ o do sad neosuđivanom mlađem punoljetniku
Elvis Šopić kriv je zbog kaznenog djela teškog ubojstva na krajnje podmukao način i osuđuje se na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina – rekao je danas na Županijskom sudu u Zadru predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić izričući nepravomoćnu presudu 22-godišnjem mladiću zbog ubojstva taksista Igora Ćustića.
Obrazlažući presudu, sudac Babić je podvukao kako je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva kako je riječ o kvlificiranom obliku ubojstva za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora, no kako je riječ o do sada neosuđivanom mlađem punoljetniku, zavtorska je kazna ipak, smanjena.
Pri određivanju visine zatvosrke kazne Sudsko je vijeće uzelo u obzir činjenicu da je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno de ja mladić ubio nesretnog taksista hicom iz skraćene lovačke puške iz neposredne blizine i to sa suvozačevog mjesta.
– Sud je u cijelosti prihvatio vještačenje sudsko medicinskog vještaka, prof.dr.sc. Josipa Škavića i balističara Rade Stojadinovića. Optuženi je u trenutku ispaljivanja hica bio na prednjem sjedištu taxija. Optuženi je djelo počinio na podmukao način, potajno. Htio je da djelo ostane neotkriveno, pa je nakon ubojstva zapalio auto kako bi uništio i prikrio sve tragove. Radilo se o otvorenom plamenu. Ocjena suda jest da je optuženi počinio ubojstvo na bešćutan način jer je od pokojnog Ćustića tražio da ga odveze u Korlat i to s očitom namjerom da ga ubije pri čemu je postupao krajnje bešćutno, a iskazao je i upornost u počinjenju kaznenog djela – zaključio je sudac Babić.
Do pravomoćnosti presude Šopić ostaje u pritvoru, a obitelj taksista Ćustića tražit će milijunsku odštetu u izvanparničnom postupku.
– Iako bi maksimalna kazna bila zadovoljavajuća, mi smo zadovoljni i ovakvom presudom – kratko je po izlasku iz sudnice novinarima komentirao pokojnikov otac, Pilip Ćustić.
Presudu je u publici slušao i Elvisov brat Denis, koji je izjavio da mu je žao zbog svega što je njegov brat učinio te da će Elvis izaći iz zatvora dok se ubijeni Ćustić nikada neće vratiti svojoj obitelji.
Šopić je tijekom suđenja priznao zločin, ali se branio da je sačmarica slučajno opalila nakon što su se on i Ćustić posvađali i naguravali u autu.
Naime, ukrcavši mu se prethodno u taksi na zadarskom Autobusnom kolodvoru, Šopić je 29. siječnja prošle godine oko 22.30 sati na cesti nadomak sela Korlat pokraj Benkovca skraćenom lovačkom puškom koju je sakrio ispod jakne pucao u čelo taksistu nakon čega je, prema optužnici, zajedno s taksijem zapalio tijelo. Karbonizirano tijelo i automobil ubrzo su pronađeni uz rub ceste, a samo dan nakon ubojstva pronađen je i Šopić.
Nakon uhićenja, Šopić je policiju odveo do nadvožnjaka u blizini Benkovca gdje je bacio pušku. Policiji je tada kazao da je ubio Ćustića jer ga je ovaj navodno provocirao na nacionalnoj osnovi zbog njegove “ekavice”.
Šopićev odvjetnik po službenoj dužnosti Smiljan Bakočević, najavio je žalbu na presudu te je izjavio kako Šopić nije počinio ubojstvo na način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret, niti je imao namjeru ubiti Ćustića.