Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cvijeće, svijeće i molitve

01.11.2010. 23:00
Cvijeće, svijeće i molitve


Don Šime Kevrić je govoreći o značenju svetosti naglasio da je upravo ona bila i ostala temeljna odrednica i vodilja crkve, ali ne samo nje već i čitavog svijeta koji bez svetosti ne bi imao nikakvog smisla
Blagdan Svih svetih i današnji Dušni dan obilježavaju se tradicionalno u gradu Ninu te susjednim općinama Privlaci, Ražancu i Viru.
Brojni su bili oni koji su jučer došli u Nin i okolna prigradska mjesta Zaton, Grbe, Ninske Stanove, Žeravu i Poljica Brig kako bi pohodili grobove svojih najmilijih.
U ninskoj prvostolnici nekadašnjoj katedrali Sv. Anselma sveto misno slavlje u zajedništvu s brojnim vjernicima predvodio je nadžupnik i dekan ninskog dekanata don Šime Kevrić.
On je govoreći o značenju svetosti naglasio da je upravo ona bila i ostala temeljna odrednica i vodilja crkve, ali ne samo nje već i čitavog svijeta koji bez svetosti ne bi imao nikakvog smisla. Po završetku svete mise mnoštvo žitelja i vjernika s buketima cvijeća i upaljenim svijećama u tišini, molitvi i sjećanju poklonilo se na groblju pokojnicima. Danas na Dušni dan Ninjani će se ponovno na zajedničkoj molitvi okupiti s početkom u 15 sati u crkvi Sv. Ambroza.
U Privlaci je pod središnjim križem te ispred spomen-ploče postavljen znak sjećanja na sve privlačke žrtve komunističkog i talijanskog nasilja, a vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Općinskog HDZ-a, predsjednik Boris Glavan i dopredsjednik Dragan Glavan. Misu za sve umrle u privlačkoj župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i službu odrješenja na mjesnom groblju predvodio je mjesni župnik don Ante Sorić.
Svi grobovi na ražanačkom mjesnom groblju jučer su od bili ukrašeni krizantemama i svjetlom svijeća u znak ljubavi prema onima koji su nas za života zadužili.
Slično je bilo i u okolnim mjestima Ljupču, Krnezi, Radovinu, Rtini i Jovićima. U župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Ražancu unatoč jakom i olujnom jugu okupilo mnoštvo vjerničkog puka. Svečanu svetu misu za sve pokojne predvodio je don Damir Juričin.
Jučerašnji blagdan Svih svetih i današnji Dušni dan svečano su obilježeni i na otoku Viru. Mnoštvo Virana uz bukete cvijeća i upaljene svijeće u tišini, molitvi i sjećanju poklonilo se sjenama svojih pokojnika. Sveta misa jučer je služena u svetištu Sv. Jurja. Danas na Dan mrtvih Virani će se s početkom u 15 sati okupiti na zajedničkoj molitvi u crkvi Sv. Ivana na mjesnom groblju. Misu odrješenja za pokojne predvodit će župnik don Stjepan Vinko.