Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ražanački HDZ protiv svog načelnika i repetitora

Autor: Branko Božić

01.11.2012. 23:00
Ražanački HDZ protiv svog načelnika i repetitora

Foto: Branko BOŽIĆ



Vi ste gospodine načelniče izabrani od strane ovog naroda da polažete račun nama vijećnicima, rekao je vijećnik Pave Zubčić


Kako zaustaviti ili pak preseliti gradnju 40-ak metara visokog repetitora Hrvatskog telekoma na brdu Škulića glavica na ulazu u Ražanac, udaljen 30-ak metara od obiteljskih kuća? Pitanje je to zbog kojeg je u srijedu navečer sazvana izvanredna sjednica ražanačkog Općinskog vijeća. Sjednicu je na prijedlog vladajuće HDZ-HSP koalicije, Mjesnog odbora Ražanac te mještana Ražanca, koji su u jutarnjim satima u centru Ražanca održali miran prosvjed, sazvao predsjednik OV-a Predrag Dušević (HDZ). Sjednici su nazočili općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ), od koga se željelo doznati tko i pod kojim je uvjetima dao suglasnost gradnje objekta, pročelnik općinskog Jedinstvenog upravnog odjela Damir Jordan (HDZ), čelnici MO-a Ražanac, predsjednik Edmond Miletić i dopredsjednik Josip Jole Lilić, te članovi nedavno utemeljene podružnice HSP-a dr. Ante Starčević za općinu Ražanac Vlado Kovačević i Josip Vuleta. Najkritičkiji su u svojim izlaganjima bile upravo načelnikove stranačke kolege.
Mještane se ništa nije pitalo
Otvarajući raspravu predsjednik Dušević je istaknuo kako je sazvana izvanredna sjednica zbog tijeka događanja glede početka izgradnje repetitora T-coma i očitovanja Vijeća o čitavom ovom problemu koji je u zadnjih nekoliko dana Ražanac podignuo na noge i koji bi svakog trena mogao izmaknuti kontroli.
– Naše je da osluškujemo bilo naroda i donesemo odluku koja će pomoći u smirivanju uzavrelih strasti, a onda i pronalasku mirnog i pravednog rješenja i za mještane Ražanca i za investitora, Hrvatski telekom, kazao je Predrag Dušević.
Vijećnik Božo Čolak (HDZ) je rekao kako je njega izgradnja repetitora u potpunosti iznenadila i zabrinula, te da o njoj kao ni većina vijećnika nije imao nikakvih saznanja.
– Naš je stav da se prije ovakvih odluka o njima mora razgovarati s ljudima koji tamo žive. Ovdje toga nije bilo. Klub vijećnika HDZ-a i HSP-a daje apsolutnu podršku MO Ražanac i mještanima Ražanca, jer se bez njihovog mišljenja i njihove suglasnosti ovakve stvari ne smiju događati, rekao je Čolak.
Pave Zubčić (HDZ) iz Ražanca je pitao načelnika zašto se vijeće nije upoznalo s gradnjom repetitora prije dvije ili tri godine, kad je odluka donesena.
Miočić: Općina je u ovakvim situacijama nemoćna
– Vi ste gospodine načelniče izabrani od strane ovog naroda da polažete račun nama vijećnicima, a mi onda tom istom narodu. Ovdje se ne radi o dvojici-trojici stanovnika naše općine, već će taj objekt biti poguban za zdravlje svih nas u Ražancu, a i vizualno će nagrditi ovu podvelebitsku panoramu, istaknuo je Zubčić.
Marin Šimunac (HSP) iz Ljupča pitao je postoji li mogućnost da se ne dopusti gradnja repetitora te zašto na sjednicu nisu pozvani i predstavnici T-coma, da se čuje i njihovo mišljenje.
 Uključujući se u raspravu načelnik Miočić je rekao da se ovdje nikomu nije radilo iza leđa i da je stvar potpuno jasna i transparentna.
 – Ako niste znali, 2006. godine Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor usvojili su odluku da općine i gradovi u RH nemaju više nikakve ingerencije kad je posrijedi izgradnja i podizanje repetitora, već da sva ta procedura prelazi u nadležnost županijskih institucija. U 2009. godini održana je Izvanredna skupština Zadarske županije s jedinom točkom dnevnog reda koja se odnosila na izmjene i dopune županijskog Prostornog plana glede načina podizanja repetitora. Za našu općinu su određene dvije lokacije, i to upravo ova kod Ražanca i kod Ljupča. Na tom istom tragu T-com je 16. rujna županiji uputio zahtjev za izgradnju repetitora na Škulića glavici i dobio ju je, a Općina Ražanac je samo bila stranka u postupku. Nismo se žalili jer bi žalba bila neosnovana, istaknuo je načelnik, ne zaboravši niti istaknuti sljedeće:
– Nije bilo sjednice vijeća u zadnjih nekoliko godina a da niste pitali kad će konačno sva naša mjesta dobiti brzi internet te biti na adekvatan način pokrivena mobilnim signalom. Sad kad smo to realizirali vi prozivate mene da sam ja jedini i najveći krivac za repetitor.
Miletić: Načelniče, vaše je vrijeme isteklo
 Priliku da iznese stav ražanačkog Mjesnog odbora, a time i većine mještana dobio je predsjednik Edmond Miletić (Nezavisna lista) koji je, također kritizirao načelnika Miočića.
 – Vi ste jutros izbjegli narod i niste došli na skup, iako ste uredno pozvani. Ne znam ima li iti jedan načelnik da se boji doći pred svoj narod, narod od kojeg živi. Mi smo na brzinu pokrenuli peticiju i prikupili više od 200 potpisa građana protiv gradnje i odaslali je na razne adrese, a vas nigdje ni za lijek. Vaše je vrijeme isteklo načelniče, kazao je predsjednik Miletić, te nakon kraće prepirke s načelnikom napustio sjednicu.
 Na kraju je uz devet glasova za i dva protiv, vijeće na prijedlog Bože Čolaka usvojilo zaključak da se hitno uputi dopis T-comu i Upravnom odjelu za građenje Zadarske županije da se predviđena gradnja spornog repetitora sa Škulića glavice izmjesti na primjerenu udaljenost od obiteljskih kuća.


 JURE KOŽUL (SDP): Režirana predstava




Vijećnik SDP-a Jure Kožul rekao je da mu sjednica sliči na režiranu predstavu.
– Možda smo preskočili tehničke radnje koje je trebalo na vrijeme učiniti, u smislu da se repetitor pomakne na neku drugu kotu. Zaista smo tražili da se poprave signali za mobitel i internet. Imamo mi stvari s kojima bismo se morali više baviti i koje su puno važnije od ove.