Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U fenjeru u ima ulja

Autor: Drago Bajković

01.11.2012. 23:00
U fenjeru u ima ulja

Foto: PIXSELL



Nije sramota zatvoriti se na Poljudu u bunker i pokušati svoju mrežu sačuvati što dulje. Onda se u 70. ili 75. minuti otvoriti i sve karte baciti u napad, jer bod s Poljuda, ma pustimo priče, jednostavno ne znači ništa. Ili vrlo malo


Kažu da nada umire posljednja. I nadamo se da je tako, jer na trenutak smo u prošlu subotu poslijepodne pomislili da je “umrla” na Stanovima. Zadar je u 13. kolu Prve HNL doživio uvjerljivi poraz pred svojim gledateljima od Rijeke. U utakmici koja je bila “biti ili ne biti” za momčad sa Stanova dogodilo se ono najgore. Imperativ ili nešto drugo, ali Zadrani su se “raspukli kao mjehur od sapunice” i u 80. minuti utakmice gubili su 0:4. To što su Banović i Jerbić u posljednjih 10 minuta s dva pogotka smanjili zaostatak samo je kozmetički detalj ove utakmice. A onda u utorak senzacija. I to ne bilo kakva, velikih razmjera. Zadar je u 1/8 finala Kupa nasred Maksimira porazio, ponizio i izbacio europski Dinamo. Jednostavno, ne možeš vjerovati. Takva preobrazba u samo četiri dana. Način na koji su igrači Ferde Milina došli do te pobjede je impresivna. Možda su stvarno počeli igrati nogomet. I uživati u njemu.
Stvarnost
Stvarnost se, međutim, nije promijenila s tom pobjedom na Maksimiru. Zadar je i dalje na dnu, posljednji na prvoligaškoj ljestvici sa sedam osvojenih bodova. Gore ne može. Kažu da je ponekad dobro dodirnuti dno jer obično nakon toga ide oporavak. Je li se taj oporavak dogodio na Maksimiru i jesu li konačno igrači Zadra uvidjeli da mogu, ali da je to usko povezano s onim HTJETI, i VJEROVATI. Momčad sa Stanova je u 13 kola primila 26 zgoditaka, a u isto vrijeme zabila samo 13. A onda su Dinamu u 15 minuta na njegovom travnjaku zabili tri. Nema logike. Zadra i dalje ima svoje slabosti. I dalje mu nedostaje jedan napadač i jedan stoper. Ali, sada ima prigodu napokon početi igrati nogomet i osvajati bodove i s onim s čime raspolaže, jer bez bodova nema ni ostanka. Ne bi htjeli gledati Zadar u nekom europskom natjecanju, a s druge strane na drugoligaškim travnjacima. Ne bi imalo smisla.
Dok je Zadar prosuo bodove u 13. kolu, njegovi konkurentni iz donjeg dijela ljestvice su imali berbu. Zagreb je na svom travnjaku iznenadio Mršićev Osijek (2:1) i s tri boda se popeo na 11. mjesto. Osijek se sa treće pozicije spustio na četvrtu. Inter je, također bio uspješan, na gostovanju kod Lokomotive došao je do vrijedne pobjede (2:3) i s tri nova boda pretekao Cibaliju na 10. mjestu. Zaprešićani na svom kontu sada imaju 14 bodova, dok je Lokomotiva na 7. mjestu s 19 bodova. Cibalia nije uspjela na svom travnjaku napraviti iznenađenje protiv lidera Dinama, iako su do 75. minute imali remi u rukama. Tada je Krstanović pogodio za vodstvo i konačnu pobjedu „modrih” koji na 1. mjestu imaju uvjerljivu prednost pred Slaven Belupom (Dinamo 32, Sl. Belupo 23). No nemaju više prigodu uzeti dvostruku krunu, to su im onemogućili Zadrani. Koprivničani su gostovali u Puli gdje se mreže prošloga petka nisu tresle. Istra 1961 na 8. mjestu ima 16 bodova. U gradskom derbiju odigranom u nedjelju Hajduk je u Parku mladeži bio bolji od Splita i na Poljud ponio puni plijen. To je „bilima” donijelo tri boda i povratak na 3. mjesto prvoligaške ljestvice (21 bod) dok Split na 6. mjestu ima bod manje.
A sada “bili”
U sljedećem kolu Zadrani putuju na noge upravo Hajduku. Što možemo očekivati od Zadrana u gradu podno Marjana? Teško je reći. Činjenica je da raspoloženje nakon velike pobjede na Maksimiru naglo uskrsnulo. Može li Zadar napokon napraviti iskorak i iznenaditi “bile” veliko je pitanje. Hoće li ovo senzacionalno izbacivanje Dinama dodatno motivirati zadarsku vojsku i dati im krila za novi pothvat. Naravno da nije nemoguće, ali, za tako nešto se Zadrani moraju itekako oznojiti. I biti puno bolji i koncentriraniji nego u prošlim prvenstvenim utakmicama. Tko zna, možda sada kada nitko više ništa ne očekuje od njih svih iznenade. Možda su jednostavno shvatili da mogu napraviti velike stvari. Nije sramota zatvoriti se na Poljudu u bunker i pokušati svoju mrežu sačuvati što dulje. Onda se u 70. Ili 75. minuti otvoriti i sve karte baciti u napad, jer bod s Poljuda, ma pustimo priče, jednostavno ne znači ništa. Ili vrlo malo.
U 14. kolu. Dinamo će na Maksimiru dočekati Istru 1961. “Modri” su veliki favoriti, ali, Pamić i njegova družina sigurno se neće tako lako predati. Sada zna, a Zadar mu je to pokazao, da ništa nije nemoguće. Interesantno će biti u Koprivnici gdje gostuje Split. Za očekivati je žestoki otpor “crvenih iz Parka mladeži”, ali Belupo je u blagoj prednosti u ovoj utakmici. Uostalom, ne bi bilo zgorega iz kuta Zadrana da Koprivničanci pobjede jer nakon toga ipak rasterećeniji putuju na Stanove. Rijeka će na Kantridi dočekati Zagreb i nadamo se utržiti nova tri boda. Opet po želji Zadrana. Inter u Zaprešiću dočekuje Cibaliju. Teško je predvidjeti razvoj događanja na toj utakmici, ali blaga prednost ipak pripada domaćinima. Osijek će u Gradskom vrtu ugostiti Lokomotivu. Obje su momčadi poražene u prošlom kolu pa je za očekivati da će dati sve od sebe kako bi ostvarile pozitivan rezultat. A to je preduvjet za kvalitetan, ili barem interesantan dvoboj. Ipak, onaj najinteresantniji će se igrati na Poljudu. Naprid plavi!