Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadovoljan sam, za više je nedostajalo spreme

Autor: Viktor Bogut

01.11.2012. 23:00
Zadovoljan sam, za više je nedostajalo spreme

Foto: Vedran SITNICA



Kuglači Zadra Mario Baljak i Hrvoje Marinović ostvarili su odličan rezultat plasiravši se u osminu finala Svjetskog prvenstva


U poljskom Lesznu održalo se Svjetsko pojedinačno prvenstvo u kuglanju gdje su, u sklopu hrvatske reprezentacije, nastupila i dva igrača Zadra, Mario Baljak i Hrvoje Marinović. Njih obojica su napravili vrlo dobar plasman. Oboje su stigli do osmine finala, ali na žalost nisu mogli napraviti korak dalje i doći do borbe za medalje.
– Zadovoljan sam, ali svjestan sam činjenice da sam mogao napraviti i više – rekao je kapetan Zadra Mario Baljak.
Zadranin je u kvalifikacijama osvojio 23. mjesto sa 612 srušenih drva. Nakon toga plasirao se u glavni ždrijeb, gdje u drugom kolu bio bolji od reprezentativnog kolege Matka Bulke sa 4:0 (634 – 559), ipak u osmini finala nakon velike borbe poražen je od Rumunja Petruta Ovdijua. Bilo je 2:2 u setovima, ali je Rumunj srušio više drva (610:590).
– Ispalo je da sam u najvažnijoj utakmici odigrao najlošije. No to i nije bilo toliko čudno, jer se vidjelo da nisam dovoljno spreman za jedno ovakvo natjecanje. Jednostavno pri kraju mi je nedostajalo svježine. Uhvatio me umor. Za Svjetsko prvenstvo mi je potrebno mnogo više jakih utakmica nego što sam ih ja imao u ovoj sezoni.
Marinović je, također imao dobar nastup?
– Da. Nicolae Lupu, od kojeg je on ispao je jedan od najboljih svjetskih igrača. Imao je Marinović priliku u toj utakmici, ali u ključnim trenucima bacio je 5-6 loših kugli. Lupu je preiskusan igrač da to ne bi iskoristio. Ipak, Hrvoje može biti potpuno zadovoljan jer je on mladi igrač i vrijeme radi za njega.
Baljak je imao odličan nastup i u mješovitom parovima, gdje je s Ines Maričić u prvom kolu oborio svjetski rekord.
– To je bilo pomalo iznenađujuće, jer kada muškarac napravi rezultat od 181 je odlično, a kamoli kada to napravi kuglačica.
Ipak, i tu ste zaustavljeni prije borbi za medalje.
– Malo nam je tu nedostajalo i sportske sreće. U drugom kolu smo naletjeli na naše kolege iz reprezentacije Matka Bulku i Marijanu Liović. Bilo je 1:1 u setovima i došli smo do razigravanje u kojemu svatko baca dvije kugle. Tu su nas dobili sa 16:13. Da smo mi uspjeli proći u treće kolo, ždrijeb bi nam se otvorio i imali bismo šansu doći do medalje.
U konačnici Hrvatska je Svjetsko prvenstvo završila kao druga nacija svijeta. Najbolji su Srbi, a hrvatski kuglačice i kuglači ostavili su iza sebe nekoliko jakih kuglačkih nacija poput Rumunjske i Mađarske.
– Odličan rezultat svih nas. Srbi su ispred nas jer mnogo više ulažu u kuglanje. Pogotovo ulažu u reprezentaciju, organiziraju razne kampove. Posebno veseli što smo ispred Mađara, koji, također mnogo više od nas ulažu u kuglanje.


Derbi u subotu, apetiti rastu




Zadar, iznenađujuće, nakon šest kola domaćeg prvenstva drži prvi mjesto. Posebno je zvučan bio uspjeh u gostima kod Konikom Osijeka, koji je branitelj titule i prije početka sezone slovio je kao najveći favorit za osvajanje ovog prvenstva. Zadrani u subotu dočekuju Zaprešić. Ta utakmica će biti derbi neporaženih.
– To je, zaista, pravi derbi. Ukoliko dođemo do pobjede mijenjat će nam se prioriteti. Željeli smo doći do trećeg mjesta. S uspjehom protiv Zaprešića bi treće mjesto praktički osigurali i sigurno da bi nam onda i apetiti porasli – kaže Baljak.