Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Grad osniva prometno redarstvo

01.11.2013. 23:00
Grad osniva prometno redarstvo


Grad uskoro osniva prometno redarsrtvo. Novim preustrojem Grada Zadra ustrojava se i novo komunalno redarstvo u čiju će domenu prijeći nadzor nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanje prometom te premiještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila. Kako doznajemo u PU zadarskoj, policija izlazi iz „pauk-vozila” tj. neće više određivati koji će se automobil podizati na kamion, a koji ne. No zadarski policajci i dalje će vršiti svoje zakonom propisane dužnosti. Dio ovlasti, ukazuje glasnogovornik Elis Žodan, prenijet će se na prometno redarstvo s tim da će budući redari morati završiti tečaj u Policijskoj akademiji u Zagrebu. Žodan ukazuje kako su svi veći hrvatski gradovi, manje-više, donijeli takvu odluku koja je i u skladu s naputkom Ravnateljstva policije.
Koliko će takvih komunalnih prometnika izaći na zadarske ulice još se ne zna. Naime, još nije napravljena sistematizacija novih radnih mjesta, ali se pretpostavlja da će Grad Zadar, za prvu ruku, na obuku u Zagreb poslati do 5 djelatnika koji će raditi u dvije smjene. Hoće li to biti dosadašnji djelatnici Obala i lučica, komunalnog redarstva ili novozaposleni, pokazat će vrijeme.
Uglavnom, novi komunalni policajci neće imati ovlasti legitimiranja, zaustavljanja na cesti već samo djelovanja po pitanju parkiranih vozila. Kad uoče nepropisno parkirano vozilo, pozvat će pauk – vozilo Obala i lučica, ili nalijepiti kaznu. U policiji priznaju kako je ustroj nove gradske policije, značajno olakšanje jer policija nema dovoljno kadrova za bavljenje i ovim vrstama posla pa su zakonska rješenja došla kao naručena. Time će se zadarski policajci osloboditi obavljanja složenijih poslova iz svoje nadležnosti. Sličan ustroj postoji i u nekim drugim zemljama EU, a najpoznatiji je talijanski, posebice iz nekih davnih vremena, kad su Zadrani hodočastili u Trst pa bi nakon nepropisnog parkiranja dobili „tikete” gradske ili municipalne policije.