Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Obilježen dan sjećanja na one koji više nisu s nama

01.11.2013. 23:00
Obilježen dan sjećanja na one koji više nisu s nama


Tisuće svijeća obasjale su groblja diljem Zadarske županije za blagdan Svih svetih. Lijep i sunčan dan, nepregledne kolone ljudi, prepuna groblja, mir, tišina. Misnim slavljima diljem Zadarske županije u crkvama je obilježen spomen na svete mučenike, a danas, na Dušni dan, građani će se prisjetiti svojih pokojnika polažući cvijeće i paleći svijeće na njihovim grobovima.
Crkva je pozivala sve ljude da se sjete svih svetaca, da im se zahvale i preporuče. Upaljene svijeće na grobovima znak su nade i uskrsnuća, izraz nade i vjere u vječni život. Tisuće svijeća koje trepere na grobovima stvaraju istodobno svečan i melankoličan ugođaj.
Građani su već dan, dva prije ili jučer, kao u pojedinima župama Zadarske županije, obišli groblja kako bi ih uredili i ukrasili cvijećem i svijećama. Bila su to mjesta zahvale, prisjećanja i molitve uz veličanstveni odsjaj bezbrojnih plamičaka svijeća i šarenilo buketa cvijeća kojima se cijela Zadarska županija, cijela Hrvatska poklonila sjenama onih kojih više nema među nama.
Prema kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ova dva dana u godini vjernici se u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju svoju vjeru u zagrobni život.
U povodu Dana Svih svetih i Dušnoga dana za sve one koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske slobode, izaslanstva gradskih i općinskih izvršnih i zakonodavnih vlasti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, MUP-a, Hrvatske vojske i političkih stranaka položili su vijence i zapalili svijeće kod središnjih križeva na grobljima.
Ova su dva dana podvučena sjećanjima, a trenuci okupljanja na groblju oplemenili su i nas žive. Naši pokojnici su otišli “tamo”, ali naša se komunikacija s njima nastavlja.