Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bilosnićev Tigar na rumunjskom

01.11.2016. 23:00
Bilosnićev Tigar na rumunjskom


Nakon iznimno velikog uspjeha u Španjolskoj i zemljama Latinske Amerike, Bilosnićeva zbirka pjesama Tigar, u prijevodu dr. Željke Lovrenčić, predstavljena je i u Bukureštu u Rumunjskoj, u okviru međunarodne suradnje Društva hrvatskih književnika.
Uz autora, zbirku su rumunjskoj književnoj publici predstavili urednici rumunjskog izdanja, književnici Daniel Dragomirescu i Monica Manolachi, te Željka Lovrenčić. Predstavljanju Tigra u Bukureštu nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Rumunjskoj Davor Vidiš.
Tigar Tomislava Marijana Bilosnića pod zajedničkim naslovom El Tigre / Tigrul objavljen je dvojezično, na rumunjskom i španjolskom u biblioteci Bibliotheca Universalis, a u izdanju međunarodnog časopisa Orizont Literer Contemporan. Prijevode na španjolski potpisuje Željka Lovrenčić, a na rumunjski jezik Diana Dragomirescu. Na naslovnici Tigra objelodanjenoga u Rumunjskoj otisnut je Zdenac života Ivana Meštrovića, čime nakladnik pridaje osobit značaj ovoj nakladi hrvatske umjetničke provenijencije.
Predstavljanje je upriličeno 27. listopada u poznatoj knjižari Open Art u središtu Bukurešta. Lovrenčić i Bilosnić u Rumunjskoj su, kao posebni gosti, posjetili i Nacionalnu Biblioteku Rumunjske, gdje je za njih priređen poseban prijem, dok su hrvatski književnici u znak zahvalnosti Nacionalnoj knjižnici Rumunjske donirali svoja izdanja.
Istodobno rumunjski međunarodni časopis Orizont Literer Contemporan koji izlazi već devetu godinu za redom, u broju 54. od srpnja-kolovoza 2016. godine objelodanio je i Bilosnićevu poemu Molitva za sv. Franju. Urednik časopisa Daniel Dragomirescu najavio je skore posebno priloge o danima hrvatske kulture u Bukureštu i gostovanju hrvatskih književnika Tomislava Marijana Bilosnića i Željke Lovrenčić, dok je Tatiana Radulescu, jedna od urednica časopisa najavila i veći esej posvećen Bilosnićevom Tigru.
Rumunjski je inače četrnaesti jezik na koji je u cijelosti, u izborima ili djelomično objavljena Bilosnićeva zbirka Tigar, o kojoj je pisalo i nekoliko svjetski poznatih kritičara.