Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dok je pljačkao bio ubrojiv ili smanjeno ubrojiv?

Autor: Minja Gugić

01.12.2008. 23:00
Dok je pljačkao bio ubrojiv ili smanjeno ubrojiv?

Foto: Filip BRALA



Nakon što je jučerašnja rasprava formalno počela od početka jer je od posljednje prošlo dva mjeseca, došlo je do odgode jer je Sudsko vijeće prihvatilo zahtjev braniteljice Petra Majića-Hercega za neposrednim saslušanjem psihijatrice


Zbog različitih nalaza i mišljenja sudskih vještakinja psihijatrijske struke, Sudsko je vijeće prihvatilo zahtjev odvjetnice drugooptuženog, PetraMajića-Hercega za neposrednim saslušanjem dr. Elizabete Dadić-Kero kako bi se na raspravi mogla postavljati pitanja kako obrane, tako i optužbe te kako bi vještakinja detaljnije pojasnila svoje mišljenje o Hercegovom psihičkom stanju u vrijeme niza razbojstava i krađa koje je počinio s obzirom na to da je ovisnik o drogama.
Naime, na prošloj su raspravi vještakinje dr. Klementina Ružić i dr. Vera Klarić predočile svoj nalaz i mišljenje u vezi “sa stanjem ubrojivosti u trenutku počinjenja kaznenog djela koje se odnosi na Petra Majića -Hercega”.
Međutim, vještakinje su dale oprečna mišljenja o njegovom psihičkom stanju u vrijeme pljački, pa je tako dr. Klarić mišljenja kako je Majić bio smanjeno ubrojiv, dok dr. Ružić smatra da je on bio potpuno ubrojiv.
– Zbog jačine svoje ovisnosti o heroinu i psihičke krize svoje ličnosti, mislim da mu je bila smanjena voljna komponenta, dok je intelektualna bila očuvana. Dakle, unatoč očuvanoj intelektualnoj komponenti bio je smanjeno ubrojiv. On je dugogodišnji ovisnik – rekla je pred Sudskim vijećem na prošloj raspravi među ostalim dr. Vera Klarić, dok je dr. Klementina Ružić ostala pri svom mišljenju kako su Majiću bile očuvane i voljna i intelektualna komponenta te je bio ubrojiv.
– Karakteristike njegove ličnosti su između ostalih – lakovjernost, poslušnost, sugestibilnost. Stoga je veća mogućnost da on bude izmanipuliran, nego da on manipulira drugima – dio je nalaza i mišljenja dr. Ružić kojeg je i u pismenom obliku prehodno dostavila Sudskom vijeću.
Obrana želi treću vještakinju
Ali, upravo zbog njihovih oprečnih nalaza, obrana je inzistirala na neposrednom saslušanju treće vještakinje, a radi se o dr. Elizabeti Dadić-Kero.
Stoga je sljedeća rasprava odgođena do 17. ovog mjeseca kada bi se na sudu trebala pojaviti vještakinja, ali i još jedna svjedokinja.
Podsjećamo, razbojnički dvojac Mijo Gavrić (37) iz Fažane i Petar Majić-Herceg (33) iz Zagreba optužnicom se terete da su tijekom protekle dvije godine opljačkali sveukupno devet, uglavnom manjih trgovina mješovitom robom na zadarskom području.
Na taj su način “utržili” oko 40 tisuća kuna, a većinu su svojih razbojstava priznali odmah nakon uhićenja u policiji i pred istražnim sucem.
Ovaj dvojac inače, podrijetlom iz susjedne BiH, “pao” je pri posljednjoj pljački 11. siječnja ove godine.
Uhvaćeni su u Ulici Grigora Viteza kada su maskirani zelenim potkapama ušli u trgovinu “Atol”.
Nasrnuli su na prodavačice i zatražili da im otvore blagajnu, što su one i učinile. Dvojac je ukrao novac i bonove za mobitele te pobjegao.
Razbojnici su u svim pljačkama bili maskirani i koristili su fizičku silu, a u počinjenim nedjelima u prosincu prošle godine, u trgovinama “Sonik” u Velebitskoj ulici i “Bakmaz” u Ulici Franka Lisice, optužnicom zadarskog tužiteljstva stavlja im se na teret da su prodavačicama prijetili i noževima, kao i godinu dana ranije tijekom prepada u trgovini “Atol” u Benkovcu.
Na meti ovog razbojničkog dvojca osim novca, bili su u pravilu i bonovi za mobitele.
Obojica optuženika do sada nisu bila osuđivana, a od dana uhićenja, sredinom siječnja ove godine, u pritvoru su Istražnog centra Županijskog suda u Zadru.