Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Poštanske marke – mali veleposlanici Zadra

01.12.2011. 23:00
Poštanske marke – mali veleposlanici Zadra


U okviru obilježavanja Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana u Gradskoj loži  je otvorena filatelistička izložba „Zadru na dar” u organizaciji Hrvatskog filatelističkog društva Zadar i Narodnog muzeja Zadar.
– Kad je Rowlland Hill, tvorac prve marke, proveo poštansku revoluciju u Velikoj Britaniji pojednostavnio plaćanje, ali i komunikaciju među ljudima diljem svijeta. A marke su okupirale mašte milijunima ljudi i povezale milijarde. Poštanska marka stiže u svaki kutak Zemlje i možemo samo zamisliti koje kutke obilaze marke posvećene Zadru. U povodu 180 godina postojanja Narodnog muzeja Zadar, što obilježavamo sljedeće godine, izdat ćemo doplatnu marku s motivom reljefa sv. Krševana. Kupnjom marke donirat će se kuna i pol Narodnom muzeju Zadar, a tiskat će se u oko 50.000 primjeraka, otkrila je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.
Hrvatsko filatelističko društvo Zadar ovom je prigodom izdalo prigodni žig i omotnicu koji su jučer bili u uporabi u poštanskom uredu na Poluotoku. Uokvirenu prigodnu omotnicu i žig Hrvatsko filatelističko društvo Zadar jučer je uručilo Renati Peroš.
Izložba „Zadru na dar” sadrži tri tematska izloška. Igor Černigoj, predsjednik Hrvatskog filatelističkog društva Zadar, autor je izložaka “S poštanskim markama kroz Zadar i zadarski kraj” i “Crni Penny – prva poštanska marka”, a tajnik društva, Jurica Vučetić autor je tematskog izloška “Zadarski poštanski žigovi kroz povijest”.
U prvom dijelu mogu se vidjeti izdanja Njemačke okupacije Zadra 1943., bivše Jugoslavije te Republike Hrvatske, a prikazuju značajne događaje, zaslužne ljude te kulturne znamenitosti ovog kraja. Tako se na ovim markama mogu vidjeti crkva sv. Donata, paška čipka, ravnokotarska nošnja, zatim marke posvećene Krešimiru Ćosiću ili pohodu Pape Ivana Pavla II. … Posebno skupa zbirka “Deutsche Besetzung Zara” (u prijevodu Njemačka okupacija Zadra) je u vlasništvu je Savezne Republike Njemačke, a u Gradskoj loži su prikazane 24 vrlo uspjele krivotvorine.
– Poštanska marka je izlog u svijet jer u samo nekoliko dana može dosegnuti gotovo svaku točku na svijetu. Neki ih nazivaju i malim veleposlanicima. Ideja o zbirci koja bi udružila sve poštanske marke posvećene Zadru i zadarskom kraju, kulturnim i povijesnim znamenitostima, važnim događajima, te poznatim i zaslužnim ljudima ovoga kraja ili koje su u bilo kakvoj vezi sa Zadrom rodila se našem društvu prije nešto više od godinu dana i drago mi je da je otvaramo upravo u okviru Dana grada Zadra, rekao je Černigoj.
Kako je rekao Jurica Vučetić, Zadar se može pohvaliti da je u njegovom poštanskom uredu, 2. prosinca 1908. bio u uporabi prvi austrijski, a ujedno i prvi hrvatski prigodni poštanski žig.
Poštanski žigovi, kao i marke, skrivaju i povijesne činjenice pa je zanimljivo, primjerice dakrajem tridesetih godina novi talijanski žigovi uz klasične oznake sadrže i broj godina koliko je prošlo od kad su fašisti došli na vlast.
Vučetić kaže da su učestala pisma poznate zadarske obitelji Borelli, a i da je naišao na pismo koje je iz Zadra bilo poslano Ivanu Kukuljeviću Sakcinskiju, koji je prvi u Saboru govorio na hrvatskom jeziku.
Crni Penny (Penny Black) najstarija je marka na svijetu i prikazuje portret britanske kraljice Viktorije. Originalni primjerak građani mogu vidjeti u Gradskoj loži do 10. prosinca do kad je i otvorena izložba „Zadru na dar”.