Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sjajna foloklorna budućnost

01.12.2011. 23:00
Sjajna foloklorna budućnost


Krenulo se ni iz čega i ni s čim, da bismo se danas ponosili sa 40 kompleta muških i ženskih narodnih nošnji. KUD broji preko 45 članova u folklornoj sekciji, a od toga je čak 19 članova mlađih od 18 godina, istaknuo je Alvir


Svečanom sjednicom i prigodnim programom KUD “Sveta Kata” Zemunik obilježio je svoj imendan i četvrtu godišnjicu rada. Dodijeljene su godišnje plakete i zahvalnice zaslužnim članovima i vjernim sponzorima, a završilo je druženjem uz bogat stol.
U samom uvodu predsjednik KUD-a Marko Alvir prisjetio se četverogodišnjeg folklornog puta, od samog osnivanja u kripti župne crkve Kraljice mira – kraljice Hrvata do danas.
– Krenulo se ni iz čega i ni s čim, da bismo se danas ponosili sa 40 kompleta muških i ženskih narodnih nošnji. Ono što posebno veseli je da KUD ima svoju slavnu prošlost, ali zasigurno i uspješnu budućnost. Naime, KUD broji preko 45 članova u folklornoj sekciji, a od toga je čak 19 članova mlađih od 18 godina, istaknuo je Alvir.
KUD “Sv. Kata” iz Zemunika ove godine je zasigurno najaktivniji u Zadarskoj županiji, barem što se tiče brojnosti putovanja. Najmanje su bili kod kuće u Donjem i Gornjem Zemuniku. Zahvaljujući tome da je Općina Zemunik Donji početkom godine kupila moderni školski autobus s klimom i videom usprkos recesijskim vremenima stalno negdje putuju i nastupaju po Lijepoj Našoj. Od susreta do susreta folklora, od smotre do smotre.
– U protekle četiri godine diljem Hrvatske imali samo preko 70 nastupa. Svakako treba istaknuti prošlogodišnje Đakovačke vezove i ovogodišnje Vinkovačke jeseni, naveo je Alvir nakon što se osvrnuo na izuzetno dobru suradnju s KUD-om “Graničar” iz Lužana čije je prijateljstvo preneseno i na sama naselja Lužani i Zemunik.
Također je na poseban način istaknuo da su uspješno tri godine zaredom organizirane Večeri pisme folklora i starih običaja „Dođi diko u Kotare ravne”.
– Za sljedeću kalendarsku godinu planiramo 20-ak nastupa diljem Hrvatske, ali i izvan Hrvatske u austrijskom Salzburgu. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške lokalnih vlasti i sponzora, zaključio je Marko Alvir.
U nazočnosti brojnih uglednika te predstavnika susjednih KUD-ova iz Galovca, Škabrnje i Nadina, dodijeljene su brojne plakete i zahvale. Uime Općine Zemunik plaketu je preuzeo načelnik Josip Marušić, OŠ Zemunik ravnateljica Tamara Narančić, Doma za odrasle osobe Zemunik ravnateljica Nataša Petrušić, a Zračne luke Zadar d.o.o. Ivan Skelin. Plakete i zahvalnice dodijeljene su i CD Caffeu, Rasadniku Piket d.o.o., Šimi Bilaveru, Ani Kasap, Nenadu Rogiću i drugima.
U zabavnom dijelu programa svoje pjevačko umijeće pokazale su mlade folkloristice: Lana Mihaljević, Ana-Marija Matković, Ana-Marija Fabijan, Maja Župan, Sara Šarić, Anja Brcanija, Magdalena Matković, Kata Dragaš i Petra Šarić, koje su izvele splet zemuničkih ženskih napjeva. Uz njih nastupio je i pučki pjesnik Dinko Buljat.