Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U zonu Murvica – Jug do sada investirano 10 milijuna kuna

01.12.2011. 23:00
U zonu Murvica – Jug do sada investirano 10 milijuna kuna


Riječ je o zoni “Murvica Jug” veličine 43 hektara u čiju je infrastrukturu do sada Općina Poličnik investirala oko 10 milijuna kuna. Zona bi trebala raditi do početka proljeća 2012. godine i u njenu će se infrastrukturu još uložiti preko milijun i pol kuna


Da postoji način kako se usprkos recesiji i mjerama štednje može uz mudro i racionalno gospodarenje financijskim sredstvima ulagati u održavanje postojeće te izgradnju nove komunalne infrastrukture, najbolje nam svjedoči primjer Općine Poličnik, koja bi s onim što je postigla u zadnjih desetak godina mogla biti primjer većem broju jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji.
Pristupni put
Pored jedne od najpoznatijih gospodarskih zona u zaleđu Zadra “Grabi”, koja je u neposrednoj blizini Poličnika djeluje na 40 hektara površine već tri godine i u kojoj trenutačno, takoreći, nema više slobodnog mjesta, upravo se radi na uređenju još jedne slične zone. Riječ je o zoni “Murvica Jug” veličine 43 hektara u čiju je infrastrukturu do sada Općina Poličnik investirala oko 10 milijuna kuna. Zona bi trebala raditi do početka proljeća 2012. godine i u njenu će se infrastrukturu još uložiti preko milijun i pol kuna. Kako bi se s Jadranske magistrale ili državne ceste D 8 nesmetano moglo ulaziti i izlaziti iz zone “Murvica Jug”, ovih je dana na relaciji Općina Poličnik – Hrvatske ceste postignut dogovor da započne rekonstrukcija magistrale te izgradnja pristupnog puta, što će se obaviti nešto sjevernije od bivšeg objekta Karaule, gdje se inače rasprostire navedena zona.
– Pored navedenih ulaganja u naše gospodarske zone nismo zaboravili ulagati i u daljnju izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture u svim našim mjestima. U razne projekte smo ove godine uložili oko 5,6 milijuna kuna. Jednog od njih upravo sada realiziramo. Riječ je o izgradnji nogostupa uz iznimno prometnu županijsku cestu 6011 kroz Briševo u dužini od 1.500 metara, gdje naša Općina ulaže 494.000 kuna, a Županijska uprava za ceste 292.000 kuna bez PDV-a, ističe Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik dodajući da se radi o drugoj fazi počevši od središta mjesta do mjesnog groblja nakon čije izgradnje će se krenuti i s trećom fazom od groblja do krajnjeg zaseoka Milini na zapadnoj strani mjesta.
Nogostup do sezone
– Za treću fazu mi ćemo izdvojiti 316.000 kuna, a ŽUC 107.000 kuna. Nogostup mora biti završen prije početka nadolazeće turističke sezone. On će u velikoj mjeri značiti sigurnost mještanima Briševa, poglavito školskoj djeci koja svakodnevno tuda prolaze, kaže načelnik općine Poličnik Davor Lončar osvrnuvši se još na projekt elektrifikacije koji se također uspješno provodi na terenu.
– S Fondom za zaštitu okoliša RH potpisali smo ugovor o postavljanju štedljivih rasvjetnih tijela, tj. led žarulja na oko 150 kandelabera u Visočanima, Ruplju, Murvici i Briševu. Taj posao odradit će splitska tvrtka Brodomerkur koja je taj posao dobila preko javnog natječaja. Nadalje, spremamo se kućanstva u Ninskom Dračevcu priključiti na postojeću vodovodnu mrežu. To ćemo sada, nakon što je donesen zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, konačno pokrenuti s mrtve točke, kaže načelnik Lončar.
Općinsko vodstvo vodi itekako računa i o onima koji su nas svojim izgubljenim životima tijekom Domovinskog rata zadužili, čemu svjedoči i primjer izgradnje spomen-obilježja njima u čast. Dva takva obilježja nedavno su podignuta u Ruplju i Ninskom Dračevcu. Na onom u Ruplju vječno su uklesana imena mladih domoljuba i hrvatskih vitezova Mile Sušića i Damira Vanjaka, a na onom u Ninskom Dračevcu Dalibora Dadića i Predraga Zelića.