Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za Volonterski centar nedostaju još samo – sredstva

01.12.2011. 23:00
Za Volonterski centar nedostaju još samo – sredstva


Za redovno funkcioniranje Volonterskog centra potrebno je 200.000 kuna godišnje. Volontere imamo, prostor imamo, potrebe imamo, nedostaju nam samo – sredstva, rekla je Maja Pletikosa, ravnateljica Doma “Sv. Frane”


U povodu Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca jučer je u Arsenalu prikazana izložba fotografija Volonterstvo u Domu za starije “Sv. Frane” te predstavljen “Vodič za pod stare dane u Zadarskoj županiji”.
Vlatka Vučić-Marasović iz Odsjeka za informiranje Zadarske županije na početku je istaknula da volontiranje doprinosi samim volonterima i društvu u cijelini.
Počeci volonterstva
Maja Pletikosa, ravnateljica Doma “Sv. Frane”, kazala je da su u Dom prvo dolazile časne sestre s djecom, pa učiteljice s djecom, pa je počela suradnja s Medicinskom školom, a do danas se razvila suradnja s gotovo svim srednjim školama u Zadru.
– Važnu ulogu za razvoj volonterstva ima i naše iskustvo s civilnim ročnicima. Imali smo sve veći broj prijatelja, a u svrhu razvoja kvalitetnije skrbi za naše korisnike nastala je ideja i da mi pomažemo drugima. U suradnji s Udrugom socijalnih radnika Zadar došli smo do podataka o potrebitim ljudima kojima smo odlučili darovati božićni ručak. Uz pomoć prijatelja brzo smo organizirali akciju ‘100 božićnih ručkova’ i od tad počinje formalno volontiranje u Domu, rekla je Pletikosa, dodavši da je obilježavanje Međunarodnog dana volonterstva financirala Američka ambasada u Zagrebu.
Udruga socijalnih radnika Zadar kroz partnerstvo sa studentskim projektom Volontiram radi na osnivanju Volonterskog centra Zadar.
– Centar je od Grada Zadra dobio u srcu grada prostor kakav i zaslužuje i na tome zahvaljujem. Za funkcioniranje centra potreban je profesionalni tim koji bi činili socijalni radnik i psiholog. Oni bi kontinuirano utvrđivali potrebe institucija i građana za volonterstvom i koordinirali volontere. Osim toga, za redovno funkcioniranje Volonterskog centra potrebno je 200.000 kuna godišnje. Volontere imamo, prostor imamo, potrebe imamo, nedostaju nam samo – sredstva. Za nas je to izazov, nikako problem, rekla je Pletikosa.
Akcija “100 božićnih ručkova” održava se 23. prosinca i svi su pozvani da se barem taj dan pridruže u volontiranju u Domu “Sv. Frane”.
Kako je nastavila Vučić-Marasović, dobrovoljno ulaganje znanja, vještina, truda i vremena za dobrobit drugoga često je orijentirano na starije osobe. To su napravili i brojni suradnici u stvaranju “Vodiča za pod stare dane u Zadarskoj županiji”.
Suizdavač je Gradska knjižnica
Na 160 stranica s jednostavnim tekstom i brojnim fotografijama ovaj besplatni vodič sadrži potrebne informacije u cilju zdravog i aktivnog starenja te kvalitete života osoba treće dobi.
Vodič su izdali Dom za odrasle osobe “Sv. Frane” i Gradska knjižnica Zadar kroz Program zdravih županija i Plan za zdravlje žitelja Zadarske županije, a uz potporu Zavoda za javno zdravstvo, Zadarske županije, Grada Zadra i Centra za socijalnu skrb. Donacije privrednih subjekata su omogućile veću nakladu (2.500 primjeraka) i da vodič bude besplatan. Distribuirat će se u socijalno-zdravstvenim i javnim ustanovama u županiji, a uskoro će biti dostupan i u elektronskom izdanju.
Urednik Vodiča Mladen Masar, inače viši knjižničar u Gradskoj knjižnici Zadar, rekao je da je zadovoljan s Vodičem.
– Sadrži brojne potrebne informacije za osobe treće dobi ili uputnice za daljnje izvore informacija. Kriterij je bio da je pisan razumljivo, čitljivo, jednostavno, bez tuđica i da je pregledan. Oglasi su tu, ali isto u svrhu informiranja. U njemu su i prilozi o svim registriranim domovima za starije u Zadarskoj županiji te poglavlja o zdravlju, mirovini, socijalnoj skrbi, rekreaciji…, kazao je Masar.
Ideja izrade Vodiča, otkrila je Pletikosa, postoji već nekoliko godina, a počela je dobivati obrise kad je 2007. izrađena Slika zdravlja Zadarske županije.
– Županijska skupština je potvrdila skrb za starije osobe kao jedan od pet javnozdravstvenih prioriteta. Izradu vodiča je tako preuzeo Tim za zdravlje Zadarske županije, čiji je nositelj Dom “Sv. Frane”. Uključivanjem volonterke Martine Čuljak Jovančević ove godine izrada je počela, a i uključivanje Gradske knjižnice Zadar bilo je jako dobra odluka, rekla je Pletikosa.
Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, istaknuo je da i Gradska ima brojne volontere, a i razne projekte kojima brine o svojim starijim članovima kroz dostavu knjiga, informatičku obuku i klub umirovljenika.
– A i sam se bližim trećoj dobi pa mi je neobično drago da sudjelujemo u ovom projektu. Čestitam Mladenu koji je sve sjajno odradio, i to blažen među ženama, rekao je Pehar.
Na kraju se obratio i dr. Josip Kraljić, pročelnik Ureda za zdravstvo Zadarske županije, član Tima za zdravlje Zadarske županije i povremeni volonter u Domu “Sv. Frane”.
– Volonterstvo je u Hrvatskoj na niskoj razini. Donošenje Zakona o volonterstvu, osnivanje Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva i formiranje Hrvatske mreže volontera tek su počeci, rekao je dr. Kraljić, dodavši da je ovaj Vodič najkvalitetniji vodič za starije osobe u Hrvatskoj.


Volonterstvo  brojkama




Kroz Dom “Sv. Frane” prošlo je 150 stalnih i petstotinjak privremenih volontera. Kako je rekla Maja Pletikosa, ravnateljica Doma “Sv. Frane”, kroz Dom su prošla i 42 civilna ročnika, a njih 15 je nastavilo s volontiranjem.
– U 2010. su u Zadru registrirane aktivnosti 240 volontera. Godišnji raspon sati po volonteru je od 5 do čak 300 sati. Grubom procjenom možemo reći da su volonteri odradili oko 6.300 sati, što prema najnižoj studentskoj satnici iznosi preko 160.000 kuna, kazala je Pletikosa.