Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Peša: Na gradnju suhozida troši se kao za Kineski zid

01.12.2013. 23:00
Peša: Na gradnju suhozida troši se kao za Kineski zid


Umbert Peša je istaknuo kako mu je pomalo smiješna izgradnja suhozida u Zatonu za što se planira izdvojiti daljnjih 532.000 kuna te zaključio kako se u zadnjih 15 godina kad ju u pitanju gradnja suhozida u Zatonu mogao izgraditi Kineski zid


U ninskoj Gradskoj vijećnici na poziv predsjednika Davora Ćurjurića okupili su se u punom sastavu gradski vijećnici na predzadnjoj ovogodišnjoj sjednici. Nakon što su jednoglasno potvrdili ponuđeni im dnevni red prihvaćena je ostavka HDZ-ova vijećnika Dragana Peše iz Zatona budući da je on u međuvremenu izabran za predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora. Vijeće je na njegovo mjesto po odluci kluba HDZ-a imenovalo Ivu Peroša Beninog također iz Zatona.
Održavanje javnih površina
U nastavku sjednice krenula je rasprava o proračunu za nadolazeću 2014. godinu u iznosu od 19 milijuna kuna kao i o projekcijama proračuna za 2015. i 2016. godinu u iznosu od 18,4 milijuna kuna odnosno 18,1 milijun kuna. Pa iako je sjednici nazočila pročelnica Gradskog odjela za financije Radmanka Subotić ovom prigodom ona nije vijećnicima po već ustaljenoj praksi elaborirala stavku po stavku proračuna.
Naime, kako je pojasnio predsjednik Ćurjurić od ove se godine prekunulo s tom praksom iz razloga što su vijećnici u materijalima za sjednicu dobili detaljna pojašnjenja o prihodima i rashodima. On je na tom tragu pozvao vijećnike da se uključe u raspravu i postavljaju pitanja na što će dobiti pravovaljane i stručne odgovore od strane nazočnih gradskih čelnika, njega osobno, te gradonačelnika Emila Ćurka i dogradonačelnice Dalije Pavlović Peroš.
Sva pitanja koja su postavljena na navedenu temu kao i za naredne 23 točke dnevnog reda došla su od vijećnika oporbenog HSP AS trojca Tomislava Surića iz Ninskih Stanova, Veljka Šalova iz Nina i Umberta Peše iz Zatona. Vijećnik također oporbenog SDP-a iz Nina Endo Sipina, koji je do ove sjednice bio redovito najpričljiviji i najglasniji kod postavljanja pitanja vladajućim, ovog puta pomalo na opće čuđenje tijekom trajanja sjednice je šutio.
Tomislavu Suriću koji je istaknuo kako nije dobro da se na dnevnom redu sjednice nalaze 24 točke dnevnog reda, nije bilo jasno zašto se za održavanje javnih površina u Ninskim Stanovima planira uložiti 50.000 kuna, a istovremeno u Poljica Brigu za iste poslove 100.000 kuna te zbog čega se za izgradnju crkve, vodovodne mreže, javne rasvjete i izgradnju suhozidova u Ninskim Stanovima dalje planira investirati 305.000 kuna, a u Grbe za iste te poslove 410.000 kuna.
Poduzetnička zona Prvi brig
 Dogradonačelnica Dalija Pavlović Peroš, koja je izgleda ovog puta od strane njezinih stranačkih kolega dobila zeleno svijetlo da odgovara skoro na sva vijećnička pitanja je rekla da u Poljica Brigu u odnosu na Ninske Stanove ima duplo više javnih površina na kojima se uglavnom obavlja košnja trave. Nadalje, dodala je kako je proračun rađen na temelju dostavljenih prijedloga mjesnih odbora te je ukazala Suriću kako je predvidio jednu bitnu stavku, a to je kako će se na održavanje cesta i puteva u Ninskim Stanovima uložiti 150.000 kuna, a u Grbama 70.000 kuna. Što se, pak, tiče planirane izgradnje crkava u Ninskim Stanovima i Grbama predsjednik Ćurjurić je istaknuo kako je uz knjiženje crkve na zemljišta potrebno ishoditi sve dozvole te kako se unatoč svemu gradnja očekuje već koncem ove godine. Umberta Pešu je zanimalo u što se planira uložiti 850.000 kuna kad je u pitanju poduzetnička zona Prvi brig u Zatonu, gdje će se to u Zatonu graditi vodovodna mreža za što je planirano 450.000 kuna. Istaknuo je kako mu je pomalo smiješna izgradnja suhozida u Zatonu za što se planira izdvojiti daljnjih 532.000 kuna te zaključio kako se u zadnjih 15 godina kad je u pitanju gradnja suhozida u Zatonu mogao izgraditi Kineski zid.
– Za zonu Prvi brig veličine 12,5 hektara, čije je zemljište u vlasništvu Hrvatskih šuma to jest RH 2005. godine izrađen je UPU. Grad Nin je u međuvremenu podnio zahtjev za dodjelu tog zemljišta i ono će nas stajati 850.000 kuna. Vodovodna mreža će se u najvećem obimu graditi u iznosu od 450.000 kuna u zoni novog naselja Punta Šepurine, a što se tiče suhozida morate znati da su u tim projektima isto tako uređenja nogostupa, šetnica, javne rasvjete, uređenje obale i tome slično, pojasnila je dogradonačelnica.
Veljko Šalov je primijetio kako je malo sredstava 50.000 kuna planirano za odmuljivanje ninskog gradskog porta ustvrdivši kako bi se za taj projekt moralo još iznaći barem 100.000 kuna u gradskoj blagajni.