Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šampioni – syrah PZ MasVina i muškat žuti Vinarije Jokić

01.12.2013. 23:00
Šampioni – syrah PZ MasVina i muškat žuti Vinarije Jokić


Šampioni najstarije degustacije ravnokotarskih vina, sedamnaesti put za redom VINCRO Polača 2013. su vrhunsko crno vino syrah Poljoprivredne zadruge masline i vino (MasVin) iz Polače sa vinotočja kod Tinja, direktora i voditelja mr. sc. Radoslava Bobanovića i upravitelja dipl. ing. strojarstva Željka Uzelca, te vrhunsko bijelo vino muškat žuti Vinarije Jokić iz Lišana Tinjskih u vlasništvu Duška Jokića.
– Na ovogodišnjem VINCRO-u po ocjeni stručne komisije od 51 pristiglog uzorka, 22 bijela, 27 crnih i dva rose vina, imamo ukupno 11 zlatnih, 17 srebrenih i 15 brončanih odličja, dok pet uzoraka nije ocijenjeno, kazao je načelnik Viktor Prtenjača.
Zlato za bijelo vino, vrhunsku maraštinu je dobio Trifun Poljak, povratnik iz Švicarske, inače rodom iz zaseoka Poljaci u Žeravi. Zlatnu medalju za crna vina su dobili: MasVin (merlot), Vinarija Jokić (merlot-cabernet sovignon), Marko Glavić (merlot- cabarnet sovignon), Željko Vrsaljko (syrah), Denis Plastić (merlot-syrah) i Božo Glavić (merlot) iz Nadina, Joso Kardum (merlot-syrah) iz Škabrnje i Krsto Matešić (merlot) iz Zadra.
Kao i prijašnjih godina vinari su se prijavljivali organizatoru, a neposredno prije ocjenjivanja komisija VINCRO-a odlazi u podrum ili konobu svakog prijavljenog proizvođača i izravno iz bačve ili tanka uzima uzorak vina za ocjenjivanje. Time se izbjegavaju sumnje da se uzorak vina može kupiti u trgovini i poslati na ocjenjivanje.
– Vinarstvo je izazovan i zahtjevan posao. Vino traži trud, nježnost i muku. Sada moramo raditi na promidžbi, da teški trud i muku koje ulažete u vinograde, znanje koje ste stekli i pretočili u podrume pomalo kapitalizirate i živite od svog rada, naglasio je Srećko Troskot iz Banjevaca koji je svih sedamnaest puta sudionik VINCRO-a.