Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kad bi plaće bile bolje, ne bi trebalo uvoziti radnike

01.12.2016. 23:00
Kad bi plaće bile bolje, ne bi trebalo uvoziti radnike


U Hrvatskoj je krajem listopada bilo registrirano 225.703 nezaposlenih. Istovremeno, hrvatski poslodavci, zbog nemogućnosti pronalaska radnika u Hrvatskoj, od Vlade traže da dozvoli uvoz čak 19 tisuća stranih radnika u idućoj godini. Za ovu godinu su tražili uvoz od 12 tisuća radnika, a bivša Vlada im je odobrila kvotu od 3.115 dozvola, od čega je bilo 2.300 za novo zapošljavanje stranih radnika.
Procjenjuje se da će samo u tri sektora – graditeljstvu, turizmu i brodogradnji – nedostajati oko 12 tisuća radnika. Ministar rada i mirovinskog sustava, Tomislav Ćorić, najavio je da će idući tjedan objaviti kvotu uvoza radne snage za 2017. godinu.
Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje krajem listopada evidentirano je 6.713 nezaposlenih, dok su poslodavci tražili 565 radnika. Među najtraženijim zanimanjima taj mjesec bila su ona u trgovini i uslužnim djelatnostima, konkretnije čistačice, učitelji razredne nastave, profesori matematike, kuhari, odgojitelji i zaštitari.
Kako ističe Sandra Vukić, predstojnica zadarskog Zavoda zapošljavanje, na našem području najviše radnika nedostaje u građevinarstvu.
– Mi kao ustanova nudimo osposobljavanja za ta zanimanja, ali jednostavno nema interesa. Radili smo i medijsku promociju za osposobljavanja, ali kao da ta zanimanja na ovom području nisu u tradiciji. Ni u redovnom srednjoškolskom sustavu, niti kod nas u programima osposobljavanja, za to interesa nema, rekla je Vukić, dodajući da će u sljedećoj godini Zavod ponovno pokušati oformiti grupe za osposobljavanje u zanimanjima zidar, tesar, tokar, stolar, armirač…
Trenutačno su u tijeku osposobljavanja u ugostiteljskom sektoru, također uvijek tražena.
– Trenutačno imamo grupe na osposobljavanju za pomoćnog kuhara, pomoćnog slastičara, pomoćnog konobara, sobaricu, wellness terapeuta. To je za polaznike sa Zavoda besplatno, imaju tijekom osposobljavanja novčanu pomoć i osigurane putne troškove, kaže Vukić, dodajući da Zavod potiče zapošljavanje i kroz mjeru financijske pomoći poslodavcima.
Što se tiče kvota uvozne radne snage, Vukić kaže da poslodavci i na zadarskom području jako brzo popune određene kvote te da su im nedostatne.
– Istina je da se kvote uvozne radne snage jako brzo popune, ali isto tako, mi imamo jako puno kvalitetnih kadrova, što pokazuje i to koliko njih odlazi vani i uspjeva se zaposliti. Odlaze radnici svih struka, jednostavno zato što su u tim zemljama u svim strukama bolje plaćeni. Možda kad bi se u nekim određenim branšama podignule plaće i poboljšali uvjeti, ljudi ne bi trebali ići vani tražiti posao, a niti bi se trebala uvoziti radna snaga pokraj nezaposlenih osoba na zavodima, kazala je Sandra Vukić.