Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Lončar: Namjera onih koji se bune je zločesta

01.12.2016. 23:00
Lončar: Namjera onih koji se bune je zločesta


U subotu će se u Poličniku održati sastanak povjerenstva na kojem će se predstavnicima mjesnih odbora Suhovare i Poličnik te vijećnicima Općine Poličnik predstaviti nova trasa ceste kojom bi se transportirao otpad u Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim.
Naime, sporazum o izgradnji nije potpisalo pet jedinica lokalne samouprave: Grad Biograd na Moru te općine Zemunik Donji, Poličnik, Škabrnja i Kukljica. Neki od njih spremni su svoj potpis na sporazum staviti tek nakon što im se ispune određeni uvjeti. Jedan od njih je da se buduća cesta izmjesti što dalje od kuća i poljoprivrednog zemljišta. No, izmjene i dopune plana koje reguliraju trasu, podigle su veliku buru u Suhovarama gdje su potpisivali i peticiju protiv rute koju predlaže načelnik Poličnika Davor Lončar. Oni i mjesni odbor imaju svoju rutu ceste koju predlažu.
O svemu, saborski zastupnik i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar kaže:
– Čak 99 posto trase ceste prolazi državnim zemljištem, a manje od 1 posto, nekih 100-tinjak metara, cesta prolazi zemljištem kojem je vlasnik privatna osoba. Ovdje se odmah vidi da je namjera onih koji se bune, zločesta. Tim više što je cesta od najbliže kuće udaljena 400 m. Nekolicina iz sasvim osobnih razloga želi zaustaviti tu cestu koja polovicom trase ide kroz područje MO Poličnika, a polovicom trase kroz područje MO Suhovare. Poličnik se u tom slučaju ne buni za razliku od pojedinaca iz Suhovara. Ponavljam, nove izmjene PP Općine Poličnik poduzete zbog imovinsko-pravnih problema. Prolazak kroz katastarske općine Zemunik Donji i Smoković uvjetovane su silnim problemima jer se ne može doći do vlasnika ili posjednika. Općina Zemunik pak nije zainteresirana za tu cestu jer joj ona ne treba. Zbog toga Općina Poličnik može izvršiti projektiranje ceste samo do granica svoje općine što u konačnici izgleda da za jednu trećinu te ceste nema zainteresiranih. Trasa se dijelom naslanja na postojeću županijsku cestu od autoceste, pa prostorom između Suhovara i Zemunika Gornjeg. Prijedlog je usklađen sa svim institucijama i ja ću ga kao predlagač, takvog predložiti na usvajanje, rekao je Davor Lončar.
Načelnik je apelirao na mještane Suhovara da ne nasjedaju na kako kaže, lažne priče te da razmisle kako je onima koji u ta dva mjesta žive svega 20-30 metara od ceste. Ako se ne prihvati novo rješenje i nova trasa ceste, otpad bi se vozio cestom DC-1 kroz Poličnik i postojećom županijskom cestom koja se dijelom prostire tik uz kuće u Suhovarama. Predviđeno je da bi Općina Poličnik godišnje proizvodila 7.954 tona otpada pa njen udio u financiranju CGO-a iznosi 2.659.482 kuna ili 8,81 posto. Općina Zemunik bi proizvodila 2.015 tona otpada, a njen udio u financiranju iznosi 673.172 kuna ili 2,23 posto.