Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrijeme je da i Obrovac napravi razvojni iskorak

01.12.2016. 23:00


Župan Stipe Zrilić boravio je prekjučer u radnom posjetu Gradu Obrovcu. S gradonačelnikom Antom Županom i njegovim suradnicima razgovarao je o budućim razvojnim projektima na ovome području te mogućnostima ubrzanijeg razvoja. Zadarski župan održao je malu lekciju i ponudio pomoć Županije predstavnicima obrovačke vlasti kako taj grad ne bi više bio sinonim stagnacije.
– Treba naći najbolje optimalno rješenje za stavljanje u funkciju prirodnih potencijala ovog područja. Ovo je područje specifično, prirodno vrijedno, ali pri dnu razvoja. Vrijeme je da se napravi iskorak kako bi se ovaj dio naše županije počeo razvijati, rekao je župan Stipe Zrilić dodavši kako su im županijske razvojne agencije spremne pružiti pomoć, rekao je zadarski župan Stipe Zrilić.
No to će, istaknuo je župan, prije svega ovisiti o aktivnosti samih Obrovčana, jer bez kvalitetne pripreme za privlačenje investitora ne može doći do ulaganja te da prostorni planovi moraju omogućiti razvoj, u čemu im može pomoći Zavod za prostorno planiranje Zadarske županije. Na radni sastanak, župan je poveo županijske pročelnike. Za pojoprivredu Daniel Segarića, i za eu-poslove Davor Lonića. Sastanku su nazočili ravnatelji Agrre, Zadre Nove i Zavoda za prostorno planiranje Vladimir Kovačević, Sanja Peričić i Stjepan Gverić.
S druge strane, predstavnici obrovačke vlasti na čelu s gradonačelnikom Antom Županom upozorili su župana Zrilića na eko-problem u Novigradskom moru. Naime, kod većih kiša bočata voda uzrokuje sve veći pomor daganja, što određenim područjima širi val neugodnog mirisa. Župan Zrilić je rekao da taj problem moraju riješiti koncesionari, ali i da je uzgajanje daganja potencijalno velika turistička atrakcija. Pročelnik Lonić je predložio bolje povezivanje sa Cerovačkim pećinama, koje se nalaze u Općini Gračac, ali koje mogu biti i značajan dio obrovačke turističke ponude. Jedan od obrovačkih turističkih aduta mogao bi biti i ruralni turizam, koji ima dulju sezonu nego njegov morski pandan. Obrovčani su zadarskog župana obavijestili i o projektu tvornice žbuke Fassa, koji je, navodno, pred realizacijom.
– Tu je i projekt Pješačka staza do Jankovića buka kojim je predviđena izgradnja pješačke staze duljine 3,5 kilometra od Obrovca do prvog slapa, Jankovića buka. Planirano je postavljanje edukativnih panoa, uređenje kupališnih točaka, uređenje odmorišta i postavljenje stolova, klupa te koševa za smeće. Projekt je prijavljen na program prekogranične suradnje pod nazivom Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020. Nadalje, uređenjem plaže u Gornjem Karinu planira se uređenje centralnog dijela plaže u duljini od 330 metara. U sklopu projekta je previđena izrada šetnice od „bijelog” betona, izgradnja rampe za invalide te postavljanje opreme poput klupa, koševa za smeće, kabina za presvlačenje, tuševa, rasvjete sa solarnim panelima, odbojkaškog igrališta, kontejnerskog WC-a, osmatračnice za spasilačku službu, opreme za vaterpolski teren, opreme za bežični Internet itd. Projekt je prijavljen na natječaj u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, koji raspisuje Ministarstvo turizma. Projektom izgradnja groblja u Gornjem Karinu se planira izgradnja novog groblja u tom naselju, uključujući nekoliko faza, među kojima su izgradnja prometnica, javne rasvjete, uređenje zaštitne zelene površine, izgradnja parkirališnih mjesta, izgradnja grobnih mjesta. Navedeni projekt planiramo prijaviti na natječaj u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine na tip operacije 7.4.1. »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih lokalnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Obrovca Ante Župan.