Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Muževi se žale na sve agresivnije žene

02.01.2011. 23:00
Muževi se žale na  sve agresivnije žene


Nije to često, ali je puno učestalije nego prije. Muškarci se tuže da su njihove supruge ili partnerice puno agresivnije i vrlo neugodne. Kreće to od psihičkog zlostavljanja, ima i ekonomskog, a zna doći do fizičkog. To je došlo s emancipacijom žena i trenutnačnom financijskom situacijom. Naime, sve mi se više čini da onaj koji u kuću više doprinosi, ima više pravo glasa, a ponekad i zlostavlja, kazala je Markulin-Ježina


Za vrijeme blagdana, zbog više alkohola, “slavljeničkog raspoloženja” i bujice pomiješanih osjećaja koje  su u takvim trenucima česte,  obično poraste i obiteljsko nasilje. No, kako doznajemo od  Gordane Markulin-Ježine,  potpredsjednice Udruge za  pomoć ženi i djetetu Duga,  ove godine je situacija za blagdane jednaka kao i svakim  drugim danom.
– Sklonište za žene i djecu  žrtve nasilja Mala kuća je do  kraja popunjeno. Svaki tjedan  iz nekog od centara iz Hrvatske imamo barem jedan  zahtjev za smještaj žrtve.  Nažalost, Mala kuća je puna  pa ih usmjerimo u drugom  pravcu. Kroz skloništa s tajnim  adresama i domove s javnim,  smještaj za žrtve nasilja u Hrvatskoj je trenutačno, uvjetno  rečeno, dobro pokriven, rekla  je Markulin-Ježina, ravnateljica Male kuće.
Nadalje, pozivi u Udruzi  Duga su jednako učestali.
– Svaki dan imamo minimalno jedan do dva poziva.  Odmah dogovaramo susrete  jer telefonske konzultacije rijetko radimo i nisu toliko učinkovite. Žrtve odmah upućujemo u naše savjetovalište i jedno vrijeme ih vodimo kroz  savjetovalište te odlučujemo  što dalje, ovisno o slučaju, govori Markulin-Ježina.
Teško da u nasilju za ikoga  ima sreće, no u pogledu roda  žrtve i zlostavljača, kolo sreće  se okreće, a izreka “ko jači,  tlači” poprima drugačiju dimenziju od same fizičke snage.  Naime, u Udruzi Duga su sve  češći pozivi – muškaraca.
– Nije to često, ali je puno  učestalije nego prije. Muškarci  se tuže da su njihove supruge  ili partnerice puno agresivnije  i vrlo neugodne. Kreće to od  psihičkog zlostavljanja, ima i  ekonomskog, a zna doći do  fizičkog. To je došlo s emancipacijom žena i trenutačnom  financijskom situacijom. Naime, sve mi se više čini da onaj  koji u kuću više doprinosi, koji  radi ili ima veću plaću, donosi  odluke u kući, ima više pravo  glasa, a ponekad i zlostavlja,  kazala je Markulin-Ježina.
U Udruzi Duga ovih blagdana nije bilo donacija dobročinitelja, no u božićnom  duhu, članice Udruge Duga  sakupile su novac i odjeću za  pet učenika koji su trenutačno  s majkama smješteni u skloništu.
– Kada je jako zahladilo,  našim školarcima su zatrebale  debele jakne i toplija odjeća pa  smo se kolegice i ja angažirale  i osigurale im to. Tako da nam  se nitko u Maloj kući, na sreću,  nije razbolio, rekla je Markulin-Ježina.