Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Trajekti od srpnja idu prema Gaženici, putnici brodovima na Poluotok

02.01.2014. 23:00
Trajekti od srpnja idu prema Gaženici, putnici brodovima na Poluotok


Osim jednog sastanka sredinom prosinca u zadarskoj Gospodarskoj komori s kapetanom Ivanom Franičevićem, ravnateljem Agencije za obalni linijski promet, na koji su bili pozvani predstavnici otočnih općina zadarskog arhipelaga, službene informacije o preseljenju trajektnog prometa s Poluotoka u Gaženicu od 1. srpnja ove godine nisu stigle ni na jednu otočnu adresu.
Štoviše, prema riječima Ante Jerolimova, načelnika Općine Preko, podaci kojima on raspolaže prije bi se mogli nazvati poluinformacijama rekla-kazala, nego službenim stavom resornog ministarstva ili Agencije za obalni linijski promet.
– Sve što znam pročitao sam u medijima ili čuo “sa strane”, niti mene niti bilo koga u Općini Preko nitko nije službeno obavijestio o preseljenju putničkog i trajektnog prometa s Poluotoka u Gaženicu. Da nije tužno bilo bi smiješno, ali potpuno je u skladu s generalnim odnosom trenutačne vlasti prema otocima. Mediji već danima nagađaju hoće li se pomorski putnički promet preseliti u Gaženicu, kako će se to izvesti, a ljudi na otocima ne znaju što ih čeka za pola godine, kazao nam je prvi čovjek Općine Preko i saborski zastupnik Ante Jerolimov te dodao da se nada kako će netko u Vladi ipak povesti računa o otočanima, a posebno o najfrekventnijoj liniji Zadar-Preko, kojom se godišnje preveze više od milijun i pol putnika.
Ako država stanovnicima otoka Ugljana i Pašmana planira osigurati kvalitetan brodski promet koji će ih u istom opsegu i ritmu kao i do sada povezivati sa Zadrom, načelnik Jerolimov pozdravlja odluku o preseljenju zadarske luke, premda, ističe, nije jasno što će do 1. srpnja biti dovršeno u Gaženici i kako će funkcionirati trajektni promet.