Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru još nema poskupljenja kave?

02.01.2017. 23:00
U Zadru još nema poskupljenja kave?


S prvim minutama 2017. godine fiskalne blagajne ugostitelja umjesto 13 posto PDV-a obračunavale su PDV 25 posto. I dok se niže stope od 13 posto počinju obračunavati za struju i sjeme u poljoprivredi, poslije Nove godine očekivao se porast cijena hrane i pića u restoranima i kafićima. Poskupljenje, što se tiče kava i čajeva u kafićima, za sada je izostalo u većem obimu.
Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadar, ali i sam ugostitelj, kazuje kako još nije podignuo cijene zbog podizanja stope PDV-a s 13 na 25 posto u njihovom sektoru.
– Fiskalne blagajne su se automatizmom prilagodile poslije Nove godine. Uprogramirana je nadopuna programa tako da se mijenjanjem dana i paljenjem fiskalne blagajne promijenio i PDV. Cijene nisam još dirao, vidjet ću kada ću i kako, jer poslovi još nisu počeli i promet još nije toliko velik da bi me doveo u neke velike promjene. Negdje na proljeće, kada krene veći promet, mogao bih korigirati i cijene, kazao je Knežević, dodajući kako ugostitelji koji prodaju više kava i pića možda promijene ranije.
– Ipak, i sada sam u kafiću, pijem kavu i cijene su iste. No, ne treba sitničariti. Mislim da našim ljudima ne treba još dirati cijene, a mi nećemo toliko izgubiti sa zadržavanjem istih cijena kava i čajeva, kazao je Knežević dodajući kako je Hrvatska obrtnička komora s Cehom ugostitelja u razgovoru s ministrom oko smanjenja pojedinih parafiskalnih nameta.
– Sastat ćemo se i pogledati da se neki parafiskalni nameti koji se tiču ugostitelja maksimalno smanje. I na lokalnoj razini, preko naših udruženja i institua vršit će se pritisak da nam smanje namete, poput poreza na potrošnju i poreza na tvrtku, maksimalno smanje kako bismo malo ublažili porast PDV-a. Na taj način bismo lakše funkcionirali, zaključio je Knežević.