Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ispravljanje povijesne nepravde

Autor: Siniša Klarica

02.02.2009. 23:00
Ispravljanje povijesne nepravde

Foto: Sebastian GOVORČIN



Posljednja nacionalizacija u bivšoj državi, 1986. , provedena je upravo na području Bokanjca, Dikla i Crnog, pa je početak ovih radova, simbolički i početak ispravljanje jedne povijesne nepravde. Dogradonačelnik Dražen Grgurović za ovu godinu najavio je početak izmjere za otok Iž.


Zamjenik gradonačelnika Zadra Dražen Grgurović u u torak je u prostorijama Mjesnog odbora Diklo svečano objavio početak radova na novoj katastarskoj izmjeri za katastarske općine Crno, Bokanjac i Diklo. Radovi se obavljaju u svrhi izrade katastra nekretnina na području Grada Zadra kojeg u omjeru 60:40 posto financiraju Državna geodetska uprava i Grad Zadar. Ukupna vrijednost radova je više od 4,5 milijuna kuna od čega na Grad Zadar spada oko 2,7 milijuna kn. Radovi su, prema riječima zamjenika ravnatelja Državne geodetske uprave Marinka Bosiljevca, povjereni ponajboljem „tandemu” u ovom poslu u Hrvatskoj tvrtkama Geodetski zavod Rijeka i ACES iz Zadra.
Kako je istaknuo dogradonačelnik Grgurović, nakon obavljena posla dobit će jasna imovinsko-pravna slika nekretnina u prostoru. Dosadašnja nejasna slika vlasništva nad nekretninama, onemogućavala je razvoj. Istovremeno zemljište koje predstavlja kapital, bilo je imobilizirano i nije moglo biti predmetom hipotekarnog zaduženja.
– Od osobite je važnosti da se svi zainteresirani vlasnici odazovu pozivu, te da susjedi i prijatelji pomognu pri utvrđivanju stvarnog stanja na terenu. Za razliku od nekih drugih gradova i općina, Grad Zadar neće naplaćivati dio cijene ovog posla, a i u mnogome će se ubrzati dobivanje potrebnih dokumenata koji će potvrđivati vlasništvo nad nekretninom. Za ilustraciju, kad bi se išlo dosadašnjim putem sređivanja zemljišno-knjižnih odnosa u prostoru, vlasnike bi cijeli postupak koštao između 4 i 10 tisuća kuna, a trajao bi i više od pet godina, rekao je između ostalog dogradonačelnik Grgurović.
Marinko Bosiljevac je pak dodao da će se izmjerom obuhvatiti 1.154 ha građevinskog zemljišta u okviru Grada Zadra čime će isto itekako dobiti na cijeni, a i svi postupci oko nekretnina u konačnici postaju transparentniji. Ovim radovima, dodao je Bosiljevac, olakšava se upravljanje i svim komunalnim projektima.
Predsjednik Općinskog suda Marijan Bitanga u šali je rekao da se cijeli posao oko sređivanja zemljišnih knjiga toliko brzo odvija da ga ne mogu niti poslovično brzi novinari pratiti. Cijeli posao započet je još 2003. a trenutno je, kaže Bitanga u tijeku 6 projekata sređivanja zemljišnih knjiga, a ostalo je za srediti svega još četiri otočke knjige. Od 1997. kad su se podaci za katastarsku izmjeru otoka Vira unosili strojopisno, računalna tehnika izmjere i obrade, u mnogome je ubrzala radove na sređivanju zemljišnih knjiga. Stoga je dogradonačelnik Dražen Grgurović, za ovu godinu najavio početak izmjere za otok Iž. Grgurović je zajedno s županijskim pročelnikom za zaštitu okoliša Olivijom Meštrovićem podsjetio da je posljednja nacionalizacija u bivšoj državi, 1986. , provedena upravo na području Bokanjca, Dikla i Crnog, pa je početak ovih radova, simbolički i početak ispravljanje jedne povijesne nepravde.