Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Radna mjesta se otvaraju, ali samo za podobne

Autor: Siniša Klarica

02.02.2009. 23:00
Radna mjesta se otvaraju, ali samo za podobne

Foto: Vedran SITNICA



Saborska zastupnica i kandidatkinja SDP za gradonačelnicu Zadra Ingrid Antičević Marinović predstavila je jučer u prostorijama svoje stranke antirecesijski paket mjera njene stranke. Autori antirecesijkog paketa mjera SDP-a su Ljubo Jurčić i Branko Grčić. Kako bi se učinkovito suprostavilo recesiji SDP, kaže Ingrid Antičević Marinović, je pripremio čak sedam zakona u području gospodarstva i isto toliko u području zaštite stanovništva.
SDP je ustvrdio da je rata stambenih kredita za dvosobne stanove porasla za čak 800 kn, a za one veće i do 1.600 kn. Stoga se zadarska saborska zastupnica zalaže za zaštitu mladih obitelji kroz prolongaciju koji će doći u vrlo tešku poziciju jer zbog najavljenih otkaza neće niti u stanju otplaćivati stambene kredite. SDP se zalaže da se nezaposlenima poveća nakanda na Zavodu za zapošljavanje, do one razine koje omogućava minimum egzistencije.
Međutim, kaže prva zadarska SDP-ovka, potezi Vlade ne ulijevaju povjerenje. Po njoj aktualna zdravstvena reforma je običan namet na bolest. Porasla je i nelikvidnost za 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a njom je obuhvaćeno 20.000 poduzeća sa 36.00 radnika. I u toj situaciji, pokazuje se opet, prema prvoj zadasrtkoj SDP-ovki, da je država najveći dužnik.
– Istovremeno, niti jedno gospodarstvo u Europi nije toliko opterećeno parafiskalnim nametima. Samo u ovoj godini dolazi na naplatu 12 milijardi eura duga, dok se državni proračun puni ispod svakog minimuma. Istovremeno, otvaraju se nova radna mjesta u državnoj upravi, ne za one kvalitetne i sposobne ljude, nego za one podobne. Samo u ŠRC Višnjik zaposleno je novih 18 ljudi a kad malo bolje pogledate, vidjet ćete i kakvih, rekla je Ingrid Antičević Marinović.
Zadar bi po SDP-u trebao biti središte industrije za preradu hrane u okviru nove reindustrijalizacije koje se kaže, Ingrid Antičević Marinović, toliko boje vladajući. Zbog postupaka politike i namjere prenamjene zemljišta, u pitanje može doći i brodogradilište Lamjana i stotinjak njegovih radnika s isto toliko obitelji koji žive od brodogradnje.
– No kao preduvjet ekonomske stabilnosti država najprije mora omogućiti održanje stabilnost monetarnog sustava, te tečaja valute. Potrebno je poticati investicijske aktivnosti, proizvodnju i izvoz, ublažiti posljedice krize i nezaposlenost, reformirati javni sektor i izvršiti rebalans proračuna u skladu s antirecesijskom politikom, a to, kazala je Antičević-Marinović, aktualna vlast ne provodi.
O radu, odnosno ‘neradu’ nedjeljom, kazala je kako se zakon ne provodi u korist građana, te se događaju slučajevi kako su trgovine nedjeljom zatvorene, a radnici ipak rade unutar objekta, bez plaćenih prekovremenih sati. SDP traži da se radnicima omogući jedan dan odmora tjedno, a onim poslodavcima koji iskazuju interes za rad nedjeljom, zakonski naloži da svoje radnike plaćaju dvostruko.
– Međutim, aktualna Vlada nastoji zakamuflirati postojeće stanje nepriznavanjem da je Hrvatska u recesiji. Svu svoju energiju koristi na to kako se održati na vlasti. Istovremeno, 25 posto je nezaposlenih više nego u siječnju prošle godine, uz stalni rast kamata i rizika. O svemu tom SDP će se očitovati najprije kroz svoju zdravstvenu, a potom i gospodarsku politiku čija će prezentacija biti 9 veljače, rekla je između ostalog Ingrid Antičević-Marinović.