Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Galiću tri godine maloljetničkog zatvora, a Kabiću uvjetna kazna

Autor: Minja Gugić

02.02.2010. 23:00
Galiću tri godine maloljetničkog zatvora, a Kabiću uvjetna kazna


Galić je osuđen zbog pokušaja ubojstva jer je nožem teško ozlijedio Bračića, a s obzirom da je u to vrijeme imao 17 godina sudilo mu se prema Zakonu o sudovima za mladež, pa je stoga i suđenje bilo zatvoreno za javnost
Šime Galić, 20-godišnjak iz Zadra jučer je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na tri godine maloljetničkog zatvora zbog pokušaja ubojstva, dok je Tomislav Kabić (21) osuđen na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine jer je sudjelovao u tučnjavi.
Naime, tu je presudu donijelo Sudsko vijeće kojim je u ovom slučaju predsjedao sudac Boris Radman, a rasprave su na traženje braniteljice Šime Galića bile zatvorene za javnost.
Cijela se priča dogodila u rujnu prije tri godine ispred disko kluba Forum gdje je došlo do naguravanja, a potom i tučnjave skupine mladića. Naime, prema optužnici koja se dvojici mladića stavljala na teret 2. rujna 2007. godine oko 1.30 sati u noći najprije je Tomislav Kabić bez objašnjenja i nekakvog vidljivog razloga udario glavom o glavu 24-godišnjeg Ivana Bračića i slomio mu nos, iako ga je prije toga mladić upozorio da se smiri i da ga ne napada i ne tuče, a u sve se potom umiješao Šime Galić i to naoružan nožem duljine oštrice najmanje sedam centimetara.
Bračića je ubo čak četiri puta i to tako da mu je tri uboda nožem zadao s prednje strane tijela, u prsni koš i trbuh, a četvrti ubod je bio na predjelu desne, leđne strane tijela.
Mladić je preživio samo zahvaljujući brzoj i pravovremenoj liječničkoj intervenciji, ali posljedice ovog ranjavanja imat će za cijeli život.
S obzirom da je Šime Galić u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 17 godina, a to se, kako su nam pojasnili u pravosudnim krugovima, tretira kao stariji maloljetnik, njemu se sudilo prema Zakonu o sudovima za mladež te je zbog toga između ostalog i suđenje bilo tajno. Što se pak tiče, osuđenog Tomislava Kabića zanimljiv je podatak koji smo saznali neslužbenim kanalima, a to je da je on redovni i prilično uspješan student Pravnog fakulteta u Splitu.