Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Kobac” ustrijelio tri lisice

Autor: Branko Božić

02.02.2010. 23:00
“Kobac” ustrijelio tri lisice


Hajke su naša tradicionalna aktivnost u ovo doba godine. Ovu današnju smo ponovno proveli na istom području i to prvenstveno na zamolbu ovdašnjih stočara, kojima u zadnje vrijeme sve više stradava stoka. Raspolažemo informacijama da na ovim našim prostorima ima i vukova, kažu lovci
Članovi ražanačke Lovačke udruge “Kobac” sa svojim vodstvom, predsjednikom Jurom Zubčićem, lovnikom Milanom Mićom Rudelom te tajnikom Darijem Rudelom, na svom su lovnom području organizirali drugu ovogodišnju zajedničku hajku na lisice, čagljeve, divlje mačke, divljač koja u ovim hladnim zimskim danima osim što napada stoku, može biti i izvor te prenositelj bjesnoće.
Lovci, njih 75 od 127, koliko ih inače okuplja LD “Kobac” okupili su se na dogovorenom zbornom mjestu kod zaseoka Rudići. Lovcima je, kako smo se uvjerili, pošlo za rukom ustrijeliti tri lisice i dvije divlje mačke. One će se u skladu sa zakonom transportirati u Zadar gdje će ih pregledati stručnjaci Veterinarske stanice, a potom i njihovi kolege na Veterinarskom institutu u Splitu.
Nakon ove, “Kobac” planira i nove hajke te i neke druge aktivnosti.
– Hajke su naša tradicionalna aktivnost u ovo doba godine. Ovu današnju smo ponovno proveli na istom području i to prvenstveno na zamolbu ovdašnjih stočara, kojima u zadnje vrijeme sve više stradava stoka. Raspolažemo informacijama da na ovim našim prostorima ima i vukova. No mi vuka, koji je zakonom posebno zaštićen, nemamo u lovno gospodarskoj osnovi te na njega ne smijemo pucati. Sljedeća hajka je na rasporedu za petnaest dana kada će jedna grupa lovaca “češljati” lovno dužobalno područje od Ražanca do Paškog mosta. Druga grupa radit će na potezu Matakov brig-Vrtolom, a treća na području Radovina. Osim ovih aktivnosti na Svjetski dan zaštite prirode provest ćemo ekološku akciju u kojoj ćemo uz pomoć općine Ražanac i zadarske Šumarije sanirati divlje deponije i nekontrolirana odlagališta smeća u šumama našeg lovišta, kažu čelni ljudi lovačkog društva dodajući da će aktivnosti usmjeriti i prema izgradnji lovačkog Doma na lokaciji Vučkovac kod Podvršja.