Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turisti na “Krilima Hrvatske” lete u Zadar

02.02.2011. 23:00
Turisti na “Krilima Hrvatske” lete u Zadar


Ove godine imamo plan kandidirati 1,2 milijuna eura. Polovinu financira Hrvatska turistička zajednica, a drugu polovinu Turistička zajednica Zadarske županije sa sustavom TZ-a gradova i općina, zatim Grad Zadar, Zadarska županija te nekoliko gospodarskih subjekata. U prodaji je osam Ryanairovih linija, Croatia Airlans kandidira letove za Zürich i München, a u tijeku su pregovori i za druge linije


U okviru programa “Krila Hrvatske” prošlog tjedna su u splitskoj zračnoj luci potpisana 94 ugovora u vrijednosti od 8 milijuna eura za takozvano udruženo oglašavanje radi povećanja broja avioturista u nadolazećoj sezoni. Ministar turizma Damir Bajs očekuje da će na “Krilima Hrvatske” ove godine doletjeti 650.000 avioturista, četvrtinu više nego prošle godine.
Prošle godine preko Turističke zajednice Zadarske županije Zračna luka Zadar, kako kaže direktorica Katica Pupić-Bakrač, kandidirala je 900.000 eura za udruženo oglašavanje po modelu 5.
– Ove godine kandidirali smo 1,2 milijuna eura. Polovinu financira Hrvatska turistička zajednica, a drugu polovinu Turistička zajednica Zadarske županije sa sustavom TZ-a gradova i općina, zatim Grad Zadar, Zadarska županija te nekoliko gospodarstvenih subjekata. U prodaji je osam Ryanairovih linija, Croatia Airlans kandidira letove za Zürich i München, a u tijeku su pregovori i za druge linije. Evo, u tijeku su pregovori za Ryanairove letove za Pisu, Edinburgh i Bremen, koje smo imali i lani, govori Pupić-Bakrač.
Ovih osam se odnosi na Stockholm, Bruxelles, Oslo, Düsseldorf, Frankfurt, London, Dublin i Bari.
– Neke od tih linija ove godine počinju ranije i pojačane su, a očekujemo da će u sezoni i druge pojačati broj letova. Na primjer, linija za London je lani krenula u lipnju i trajala četiri mjeseca, a ove godine kreće od 27.3. i to pet puta tjedno, a traje do kraja listopada. Zanimljivo, ukupan broj letova na ovih osam destinacija koje su trenutačno u prodaji već je sad veći nego lani na jedanaest destinacija. Sad ih je 620, a prošle godine ih je bilo 614. Sad ih očekujemo još i više, ističe Pupić-Bakrač.
Od svibnja do kraja rujna po dva puta tjedno ići će letovi domaćeg avioprijevoznika za Zürich i München.
Do uvođenja niskotarifnih letova u Zračnoj luci Zadar 95 posto gostiju je u Zadarsku županiju dolazilo cestom. Uvođenjem različitih linija u Zadarsku županiju dolazi sve više gostiju sa skandinavskog područja. Nadalje, uvođenjem linije za Zürich očekuje se obnavljanje prijeratne popularnosti Zadarske županije među švicarskim turistima, a govori se i o mogućem uvođenju linije sa Španjolskom.
Više će se znati polovicom veljače, a Pupić-Bakrač ističe da su svakako vrlo optimistični.
– Iako mi je teško već sad o tome govoriti, recimo da nam je želja do kraja godine doseći broj od 350.000 putnika. Lani ih je bilo 275.000, zaključuje Pupić-Bakrač.