Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čistači i cestari – sjedni, pet!

02.02.2012. 23:00
Čistači i cestari – sjedni, pet!


Već unaprijed smo razradili pravce djelovanja, pa su prije šest sati ujutro dvije grupe krenule iz sjedišta firme, a većina je s poslom bila gotova oko osam i pol ujutro, kaže Dragan Maračić iz Čistoće. Djelatnici Cesta Zadarske županije izašle su na teren već u četiri sata ujutro


Zadar i njegova okolica, kada je u pitanju promet, ovogodišnji su snijeg dočekali i više nego spremno. Već u 9 sati ujutro sve ulice, kolnici i trgovi u Zadru bili su pomno očišćeni, a one rizičnije relacije, poput zadarskog mosta, posute solju. Da ovogodišnji snijeg prođe sa što manje lomova pobrinule su se tvrtke zadarska Čistoća i Ceste Zadarske županije, čiji su djelatnici već prethodno imali pripremljene strategije za čišćenje i pripremu ulica, a koja se na užem području grada vršila i prije snježnih padalina s četvtak na petak:
– Već unaprijed smo razradili pravce djelovanja, pa su prije šest sati ujutro dvije grupe krenule iz sjedišta firme, jedna prema mostu, a druga prema ulici Bana Josipa jelačića te dalje prema Relji, pojasnio je tehnički direktor zadarske Čistoće Dragan Maračić.
U čišćenju je sudjelovala i treća skupina djelatnika zadužena za čišćenje ulica, stuba i trgova na samom Poluotoku, a većina je s poslom bila gotova oko osam i pol ujutro.
– Sveukupno smo imali oko pedeset, šezdeset djelatnika na terenu. Imali smo dovoljne količine soli i kolica za posipanje, a ako snijeg padne i sutra, djelovat ćemo na isti način, kazao je Maračić.
Snijeg su spremno dočekale i Ceste Zadarske županije čije prve ekipe su izašle već u četiri sata ujutro. Glavne ceste su bile posute već do šest sati, a nakon toga su slijedile i one manje uslužnosti, kazao je direktor Cesta Zadarske županije Radoslav Gudelj, dodajući kako su sve raspoložive ekipe, sveukupno njih četrdeset, bilo na terenu, a da bi sve funkcioniralo kako treba, valjalo je preći 1.300 kilometara cesta koliko ih je u nadležnosti Cesta Zadarske županije.
– Nije bilo nikakvih problema, a nadam se da ih neće biti uopće. Spremni smo za očekivano pogoršanje vremena, pa se tako i sada u jutarnjim i popodnevnim smjenama rade pripreme i dosipavaju se ceste, kazao je jučer Gudelj. Da je stanje na cestama dobro, ustvrdio je i Mile Fabijan ravnatelj Županijske uprave za ceste.
– Stanje je dobro, nema zaustavljanja prometa kao i neposutih ulica. I one najopasnije i najpodložnije ledu poput cesta Obrovac-Medviđa, Obrovac-Žegar te državne ceste D27, sve su prohodne i što je nainteresantnije, na sjeveru ima najmanje snijega, kazao je Fabijan kojeg smo jučer zatekli u ophodnji Zadarskom županijom.
 Škole u Obrovcu i Benkovcu nisu radile
Problema je jučer bilo u županijskim školama. Nastava je otkazana u Srednoj školi Obrovac zbog nemogućnosti dolaska autobusa, doznali smo od ravnatelja Darka Tokića:
– I jučer smo radili otežano, no nastave je ipak bilo. Danas je palo puno snijega, a kako autobusi nisu vozili, a naša škola ima puno putnika, odlučili smo otkazati nastavu, kazao nam je u Tokić, dodajući kako neće biti problem pri nadoknadi nastave jer se radi samo o jednom danu pa će to riješiti preraspodjelom sati.
Usprkos jakoj buri koja je puhala u četvrtak nastavu je imala i SS kneza Branimira u Benkovcu, no u u polovičnom sastavu, kazao je ravnatelj škole Josip Peran:
– Autobusi su kretali redovno prema naputcima direktora Čazmatransa i nije bilo problema u prometovanju, no snažna bura je ipak zaustavila dolazak dijela učenika tako da je na nastavi bilo prisutno samo pedeset posto, kazao je Peran.
Kako je naposljetku u noći s četvrtka na petak jače zasniježilo, a što je stvorilo sniježne nanose na periferiji Benkovca, zbog nemogućnosti prometovanja autobusa tim dijelovima Peran je u dogovoru s ravnateljicom benkovačke osnovne škole Anitom Talapkom-Berghaus odlučio da se nastava u petak ipak ne održi, o čemu su učenici obaviješteni preko Radio Benkovca, a profesori elektronskim putem. Naknada nastave će, kaže, biti jednog ljepšeg dana, navjerojatnije jedne od nadolazećih subota.
Nastava se uz manje izostanke održala u većini gradskih škola. Ipak, snijeg je pomutio planove u OŠ Krune Krstića, gdje se nastava nije održala zbog nedolaska velikog broja učenika.
– Došlo ih je jako malo, pa smo ih odlučili pustiti doma. Neka uživaju u ovih nekoliko pahuljica snijega, možda to bude i jedino što će i vidjeti ove godine, kazala je djelatnica koja se javila na telefon u toj školi.
 


 NEMA PADOVA, ALI UMIRU KRONIČNI BOLESNICI




Hitne službe jučer nisu imale povećan broj intervencija zbog vremenskih nepogoda, snijega, hladnoće i bure, no prije nekoliko dana, kod promjene vremena zabilježen je povećan broj intervencija sa smrtnim ishodom, kazao nam je dr. Vlatko Grković, voditelj hitne pomoći. Najveće probleme imali su kronični bolesnici, posebno oboljeli od srčanih bolesti i ljudi koji imaju problema s tlakom, dok nije zabilježen veći broj ozljeda uzrokovanih padovima ili prometnim nesrećama, kao što je to obično slučaj nakon što padne snijeg u Zadru.
– Za sad nemamo ništa više intervencija nego je to uobičajeno. Sve je u okvirima za ovo razdoblje. Posljednjih dana je zamjetljiv povećan broj intervencija sa smrtnim ishodom, a uglavnom se radilo o kroničnim bolesnicima, kazao je Grković.
Više intervencija nije bilo niti u kirurškoj ambulanti Opće bolnice Zadar, a policija je intervenirala samo jednom.
– Od kada je pao snijeg imali smo samo jednu intervenciju, prometna nesreća s materijalnom štetom, kazao nam je Elis Žodan, glasnogovornik PU Zadarske.
Prema svemu sudeći građani su se posljednjih godina naučili na snijeg. Zimske službe na vrijeme su posule ceste, a Zadrani su bili oprezniji u prometu.