Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gradnja slovenskih stanova u Murvičkoj propala, euri nestali

02.02.2012. 23:00
Gradnja slovenskih stanova u Murvičkoj propala, euri nestali


Skromnim sredstvima slovenski su vlasnici kupili zemljište Kemoplasta i propale Vinilplastike i najavili da će graditi kompleks s 380 stanova. “Zadar Projekt” je na rubu bankrota, a zemljište se prodaje u pola cijene


Slovenski mediji jučer su donijeli vijest kako Banka Slovenije i slovenski istražitelji istražuju pozajmljivanje novca tvrtke u vlasništvu hrvatskih ljudi povezani s drugom po veličini slovenskom bankom NKBM.
Predmet istrage je nestanak ogromne svote novca od čega se najveći dio odnosi na kredite za projekt na području bivšeg Kemoplasta na Murvičkoj cesti u Zadru. Riječ je o tvrtki Zadar Projekt koju je osnovala grupa slovenskih poduzetnika. Oni, do 20. siječnja, nisu uspjeli realizirati 19 milijuna eura vrijedan projekt stambeno-poslovnog naselja “Murvička”, za kojeg su digli kredit u iznosu 20 milijuna eura. Prema pisanju slovenskih medija, vlasnici “Zadar Projekta” je šest slovenskih tvrtki koje je predvodio MTB, a tu su i tri tvrtke kćeri Nove kreditne banke Maribor, koja je očito ozbiljno računala na profit od stambene gradnje u Zadru.
Kriza “ubila” projekt
Skromnim sredstvima slovenski su vlasnici kupili zemljište Kemoplasta (također u vlasništvu Slovenaca) i propale Vinilplastike, kasnije NEC-a u Zadru, površine 30.000 četvornih metara i najavili da će graditi kompleks s 380 stanova. Međutim, sve što se dogodilo je da je danas “Zadar Projekt” na rubu bankrota, a zemljište se prodaje u pola cijene, što znači da je mariborska banka izgubila najmanje deset milijuna eura. Slovenski istražitelji pitaju se gdje je novac završio.
“Murvička”, doznajemo, nije bila usamljen projekt ovakve vrste. U sličnim transakcijama mariborska banka je izgubila najmanje 20 milijuna eura. Samo u Zadru, interna revizija NKBM je pokazala otpis u iznosu 4 milijuna eura. No, nastupila je kriza, a na terenu u Murvičkoj ništa nije napravljeno. Planirana je investicija od oko 60 milijuna eura, ali u međuvremenu je MTB otišao u stečaj.
Nema novih ulagača
Zbog gubitka 18 milijuna eura nedavno je ostavku dao predsjednik Uprave NKBM Matjaž Kovačič. Procijenjena vrijednost stambenog kompleksa je manja od 10 milijuna eura, no interesa za Zadar projekt za sada nema.
Inače cijeli kompleks, osim Tvornice kruha Zadar, je pokriven Detaljnim planom uređenja “Murvička” koji je donesen još prije četiri godine i koji je dio gradskih vijećnika ocijenio kao preveliku stambenu izgradnju u području koje nema odgovarajućih popratnih sadržaja, iako su u obuhvatu predviđeni dječji vrtić i podzemne garaže.