Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrabri nositelji sustava bez prave zaštite

02.02.2014. 23:00
Hrabri nositelji sustava bez prave zaštite


Priča Stoje Mučaji, pročelnice zadarske Porezne uprave koja je prošli tjedan za HTV izjavila da se boji za svoj život te da se ne osjeća sigurno u svom gradu samo zato što pošteno radi svoj posao i štiti interese Republike Hrvatske, izišla je iz lokalnih okvira ali i otvorila niz pitanja. Ono najvažnije je kako sustav štiti državne službenike dok obavljaju svoj posao, ljude poput Mučaji koji su se našli u problemu isključivo zato što pošteno rade svoj posao. Kome se ti ljudi mogu obratiti?
Iz slučaja Stoje Mučaji proizlazi kako je jedini mehanizam zaštite podizanje privatne tužbe zbog klevete. Mučaji se, naime, zamjerila vlasniku tvrtke VOX d.o.o. Renu Sinovčiću jer je uložila žalbu na iznos duga koji je prezentiran u predstečajnoj nagodbi koju je zatražio, a koja zaključena uz otpis 70 posto ukupnog duga te 4,6 milijuna kuna poreza. Štiteći svoj kapital on je iskoristio medije u svom vlasništvu pa je u vrlo negativnom, neukusnom i neljudskom kontekstu iz broja u broj, iz tjedna u tjedan, plasirao priču o Mučaji. Štoviše, čak je i osobno dolazio u prostorije Porezne uprave u Zadru gdje je donosio novine s iskonstruiranim naslovnicama pa je i na takav način pokušao Mučaji omesti u poslu koji radi.
Ženi koja je prije 14 godina, također zbog svog posla i ustrajanja da zaštiti državni novac, bila brutalno pretučena, sve to bio je alarm za uzbunu i ozbiljnu zabrinutost do kuda će priča ovaj put ići. Obratila se Ivanu Galoviću, Županijskom državnom odvjetniku u Zadru za pomoć. No nije baš naišla na razumijevanje.
– Očigledno ste upoznati s “kaznenom prijavom” pročelnice Mučaji koja je kaznenom prijavom nazvala nekoliko uopćenih rečenica i priložene kopije članaka iz lokalnih tiskovina društva “VOX”. Sukladno članku 205. Zakona o kaznenom postupku zatražili smo dopunu kaznene prijave pa je podnositeljica kaznene prijave kao dopunu dostavila još nekoliko kopiranih članaka iz naprijed navedenih lokalnih tiskovina. Pomnom analizom svih tih dostavljenih članaka, iako to nadilazi zakonske obveze državnog odvjetnika, s obzirom na već citirani članak ZKP-a, utvrđeno je da se može raditi jedino o kaznenim djelima klevete, sramoćenja ili uvrede, za koja se kaznena djela kazneni progon poduzima privatnom tužbom.
Više u tiskanom izdanju