Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

istraga

Zvonko Bede ispitan u policiji tri mjeseca nakon strašnog požara u Osijeku

Autor: Hina

17.01.2024. 21:15
Zvonko Bede ispitan u policiji tri mjeseca nakon strašnog požara u Osijeku

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL



Tri osobe, koje policija dovodi u vezu s prošlogodišnjim požarom plastike u tvrtki “Drava International”, među kojima je i vlasnik tvrtke Zvonko Bede, ispitani su popodne u policiji, a obrana očekuje da bi u četvrtak trebali biti privedeni u Državno odvjetništvo. Bedeov odvjetnik Mate Matić izjavio je novinarima da je njegov branjenik iznio aktivnu i cjelovitu obranu, odgovarao na sva pitanja te da “nije bilo detalja kojeg nije prezentirao”.


Istaknuo je da je za sve eventualne nedostatke u poslovanju Bede već pravomoćno prekršajno osuđen i platio je kaznu, te da nitko ne može dva puta kažnjavan za isto djelo, što će, kaže, biti jedan od prigovora obrane.


Pojasnio je i da će, nakon ispitivanja u policiji, njegov klijent biti predan pritvorskom nadzorniku, a sutra se očekuje ispitivanje u nadležnom Državnom odvjetništvu, koje treba odlučiti hoće li predložiti određivanje istražnog zatvora.




Matić je ponovio da je takva akcija “gotovo nevjerojatna” tri mjeseca nakon požara  i smatra da za nju “vjerojatno postoji neki drugi razlog”.


Očito postoji nešto u pozadini, što ne možemo otkriti, a niz svjedoka ukazivao je na znatne nepravilnosti u tom postupku. Ne postoje nikakve štetne posljedice, niti zagađenja, jer su sve službe obavile ispitivanja, rekao je odvjetnik.


Obrana je prije ispitivanja izvijestila da se Bedea, s obzirom na prošlogodišnji požar, tereti za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom te teška kaznena djela protiv okoliša, a Matić je nakon ispitivanja pojasnio da je riječ “o kaznenim djelima iz općinske nadležnosti, za koja je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora”.