Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DSV zadarsku sutkinju udaljio s radnog mjesta na još tri mjeseca

02.02.2017. 23:00
DSV zadarsku sutkinju udaljio s radnog mjesta na još tri mjeseca


Na 70. sjednici Državnog sudbenog vijeća održanoj 27. siječnja 2017., među ostalim donesena je i odluka kojom se sutkinji Općinskog suda u Zadru, Antoniji Božina, produljuje privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 4. veljače 2017. godine.
Odluka je donesena zbog kaznenog postupka koji se još uvijek vodi protiv nje, ali i benkovačke trgovkinje nekretninama. Protiv obje žene PNUSKOK-a je zbog sumnje na počinjenje više kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na ta djela podnio prijavu u studenom prošle godine.
Žene su završile u istražnom zatvoru u Splitu kako ne bi utjecale na svjedoke, a kako su u međuvremenu ispitani svi svjedoci, puštene su na slobodu do okončanja postupka.
Prvookrivljenu sutkinju tereti se da je od početka veljače 2016. godine do 3. studenoga 2016., u Benkovcu i Obrovcu, na traženje i sukladno dogovoru s drugookrivljenom vlasnicom agencije za nekretnine, u najmanje 36 predmeta, za obećanu novčanu nagradu, poduzimala sve radnje potrebne za rješavanje statusa nekretnina sukladno interesima stranaka vlasnice agencije za nekretnine.
Prema prijavi PNUSKOK-a trgovkinja nekretninama sutkinji je predavala dokumentaciju kojom je raspolagala zajedno s onom potrebnom za pokretanje sudskog postupka koju je pribavljala prema njenoj uputi. Sutkinja je potom sačinjavala tužbe i prijedloge za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka po kojima je kasnije kao uredujući sudac donosila odluke. Na teret joj stavljaju i da je osiguravala da predmeti na temelju tako predane dokumentacije budu dodijeljeni u rad upravo njoj, nakon čega je posredstvom trgovkinje nekretninama, strankama i svjedocima davala pismene i usmene upute o tome kako će svjedočiti. Sukladno dogovoru, zaključili su istražitelji, sutkinja je zakazivala rasprave i donosila odluke, za što je od drugookrivljene preuzela najmanje 25.300 kuna i 150 eura.