Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Igor Karuc i zadarski taksisti dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske”

02.02.2017. 23:00
Igor Karuc i zadarski taksisti dobitnici nagrade “Ponos Hrvatske”


Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u četvrtak dobitnike nagrade “Ponos Hrvatske” za 2016. godine i istaknuo kako su oni, unatoč svojim hrabrim i velikodušnim djelima, ostali skromni te su “istinski ponos Hrvatske”.
Na prijemu koji je priredio dobitnicama te nagrade predsjednik Sabora podsjetio je kako je riječ o nagradi za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu koja već 12 godina “pripovijeda priče svakodnevnih heroja”.
Zbog svojih nesebičnih i humanih djela “Ponosom Hrvatske” za 2016. godine nagrađeni su Dejan Nemčić, Željko i Dragica Vrđuka, Glorija Malin, Duško Živić, Leonarda Novaković i Domagoj Kereta, Ana Lešina, Igor Karuc, Robert Fajt, Željko Grčić, Marijana i Anabel Babić i Arijana Jozić, Matej Brekalo, Nina i Andrijana Hrlić, Ivan Jagustin, Barbara Novosel, Ivan Božić, Miroslav Vrankić, Boris i Bruno Obradović i Denis Braičević, turistička kompanija Valamar Riviera, Sanja Bunić, Vladimir Pintar i Mario Gašparić, Davor Šverko, Mateja Panić i Ljiljana Borac, te Karlo Bakić.
Ostali skromni
– Raduje me ovaj susret kao i sva vaša humana i nesebična djela kojima ste uljepšali 2016. godinu i kojima ste, svatko na svoj jedinstven način, našu državu učinili ljepšim mjestom za život, rekao je Petrov.
Kratko upoznavanje s laureatima bilo je dovoljno da predsjednik Sabora primijeti kako su svi, unatoč svojim hrabrim i velikodušnim djelima, zadržali skromnost. Zahvalio im je i zbog toga što su, kako je rekao, “njihova plemenita djela trajna vrijednost u svijetu površnosti”.
Među nagrađenima su i Zadrani, i to Igor Karuc te taksisti zračne luke Zadar. Igor Karuc pomaže u prikupljanju novca za aparat za zračenje te nudi besplatan smještaj u 40 stanova za ljude na liječenju u Zadru.
– Poznato mi je koliko su teški slučajevi oboljelih od raka budući da sam se s tim susreo i u obitelji. Normalna je stvar da se takvim ljudima pomogne ako se može. Zato onima koji si to ne mogu priuštiti, nudim smještaj u kapacitetima koje imam ili s njima poslujem, za vrijeme trajanja liječenja u našem gradu. Na raspolaganju je 40 smještajnih jednica, a oni koji ih trebaju, mogu se javiti ljudima iz Lige protiv raka koji će potom provjeriti koje su sobe ili apartmani u Zadru ili okolici u tom trenutku slobodni pa ćemo ih tamo smjestiti – kaže Karuc.
Doznavši što se zbilo turistu, 45 taksista Zračne luke Zadar prikupili su novac i platili mu ljetovanje u Hrvatskoj i tako su zaradili titulu heroja.  Provod, lijepo vrijeme i zgodne djevojke na Zrću razlozi su koji su početkom lipnja turista Leona Mitchella (26) doveli iz Londona u Hrvatsku. No izgubio je smještaj i novac.
– Čuli smo da u zračnoj luci u Zadru živi Britanac kojeg su opljačkali i nema gdje spavati. Vozimo taksi do zračne luke i stalno smo ga viđali. Aerodromsko se osoblje upoznalo s njim, a i nama se činio jako simpatičan. Pričalo se da je doživio dupli buking i da je ostao bez novca te da nema gdje spavati pa sad spava na klupama u čekaonici zračne luke. Bilo nam ga je žao pa smo se brzo dogovorili da ćemo skupiti novac i platiti mu smještaj. Složili smo se pa je od nas 45 svatko donirao koliko je mogao, rekli su Zadrani.
Mijenjaju svijet
Nekoliko dobitnika nagrade novinarima je posvjedočilo kako su radosni zbog toga, ali nisu očekivali da će je baš oni dobiti. To su rekli i Leonarda Novaković i Domagoj Kereta, koji su spasili 15-godišnjega tinejdžera iz Slavonskoga Broda koji se penjao na krov vagona i zbog strujnog udara gotovo poginuo.
Maratonca i invalida Domovinskog rata Ivana Jagustina iz Vodnjana u trčanju ne sprječavaju ni teška bolest niti kemoterapije. Istaknuo je da nagradu želi posvetiti svim hrvatskim braniteljima, posebice teško oboljelima i invalidima. Osobno nije očekivao nagradu, a najavio je da će nastaviti trčati za svoje kolege branitelje, osobito one kojima je najteže.
Dejan Nemčić, profesor zemljopisa iz Garešnice, pokrenuo je u sklopu humanitarne udruge za pomoć djeci trećega svijeta “Možemo zajedno” veliki projekt “Afrika – Možemo zajedno” i u Tanzaniji uručio prvu donaciju hrvatskih škola, građana i tvrtki.
– Osjećam da moramo mijenjati svijet na bolje, prestati kritizirati i početi rješavati probleme, rekao je Nemčić.